Zo houd je je fruit en groente langer vers
Koken & etenHoren tomaten nou wel of niet in de groentelade van je koelkast? En hoe bewaar je fruit het best? Met deze tips blijven je groenten en fruit smakelijker én frisser.
1. Sla fris houden: Doe de sla in een kom of een plastic doos, doe er een paar vellen keukenrol omheen en trek er vervolgens strak plastic folie overheen waardoor de sla zo min mogelijk aan de lucht wordt blootgesteld. Dit helpt om de bladeren zo knapperig mogelijk te houden. Ook bederft de sla minder snel.
2. Dit doe je wel in de koelkast: Bladgroenten en koolsoorten zoals sla, boerenkool, bloemkool, broccoli en spruiten horen in de koelkast. Dat geldt ook voor prei, peen en bleekselderij. Komkommer of paprika houd je het best in de oorspronkelijke verpakking tot het moment dat je ze gebruikt. Heb je groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak. Voorgesneden groenten, moet je altijd in de koelkast bewaren, het liefst in de originele verpakking.
3. Dit hoort niet in je koelkast: Wintergroenten (uien, knolselderij, maar ook knoflook) kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, droge, donkere plek. Gebruik de voorraadkast of een keukenkastje. Dan kun je ze twee tot vier weken bewaren.
4. Snij en vries in: Snij lente-uitjes en stop ze in een lege waterfles. Als ze bevroren zijn, schud je eruit wat je nodig hebt en de rest doe je terug in de vriezer.
5. Maak een groentevaas: Wikkel een vochtig stuk keukenrol rond je asperges of kruiden en zet ze rechtop in een glas dat je vult met een paar centimeter water. Het water houdt je groenten en kruiden vers.
6. Einde aan de slappe kruiden: Snij de restjes van kruiden en doe ze in een ijsblokjesvorm. Vul de vakjes af met water en doe de vorm in de vriezer. Als je ze wilt gebruiken, kun je net zoveel blokjes uit de vorm wippen als je nodig hebt.
7. Bereid je maaltijden voor: Was, droog en snij de groenten meteen als je boodschappen hebt gedaan en stop ze in de koelkast in dozen waar je theedoeken in stopt. Daarmee hou je vocht buiten de deur en als je de groenten al hebt schoongemaakt maakt dat de drempel lager om ze te gebruiken.
8. Bewaar kliekjes slim: Voordat je etensresten in de koelkast opbergt, moet je ze goed laten afkoelen. Dit gaat sneller als je pan in een laag koud water zet. Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Zet de datum op de doos. Gooi het weg na 2 dagen, want dan is de kans groter dat er schadelijke bacteriën in groeien waar je ziek van kunt worden. Kliekjes in de vriezer zijn tot 3 maanden nog goed.
9. Zo hou je bessen mooi: Was bessen niet voordat je ze opbergt, want dan beschimmelen ze sneller.
10. Geef fruit en groente de ruimte: Leg fruit en groente niet samen in de groentela in de koelkast. Veel fruitsoorten, zoals avocado, banaan en perzik, produceren etheengas waardoor andere producten sneller rijp worden.
11. Deze soorten fruit bewaar je wel in de koelkast: Zachte fruitsoorten zoals aardbeien, bramen en frambozen kun je onafgedekt op een plat bord circa drie dagen goed houden in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Druiven blijven in de koelkast zeven dagen goed, in plaats van drie tot vier dagen erbuiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord. Appels zijn zo wel drie weken langer houdbaar dan buiten de koelkast. Voorgesneden fruit, zoals mango en meloen, kun je het best goed afgedekt, luchtdicht verpakken.
12. Vries fruit in: Veel soorten fruit kun je gemakkelijk invriezen: zoals aardbeien, bessen, bananen. Wil je het weer gemakkelijk gebruiken, dan kun je het best het fruit in stukjes snijden, dan ontdooit het sneller.
Bronnen: Good Housekeeping, Voedingscentrum
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 2 november 2018. Deze versie is licht gewijzigd.
Koken uit de vriezer? Danny Jansen laat in deze video zien hoe je bladerdeeg kunt gebruiken voor een lekker borrelhapje:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt een kok bij de dokter
Beter eten: deze pannenkoeken helpen bij je concentratie
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. -
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.