Zo koop je nooit meer een net droge mandarijnen
Koken & etenHet is weer mandarijnentijd. Hoewel de oranje vitaminebommetjes het hele jaar door te verkrijgen zijn, kun je nu de lekkerste kopen. Dat we nu massaal netjes inslaan laten de cijfers wel zien: we eten jaarlijks zo’n 5,5 kilo mandarijnen per persoon. Een minpuntje aan deze citrusvrucht: vieze handen. Maar daar zijn handigheidjes voor, zeggen experts.
Volgens marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis aten we in 2020 per persoon zo’n 5,5 kilo mandarijnen. ,,Dit is een nieuw record. De mandarijn staat net buiten de traditionele top drie van meest gegeten fruit - appel, banaan en sinaasappel - maar heeft een vierde plek in handen en laat de druif, peer en aardbei ver achter zich.”
Van den Berg weet wel waarom de citrusvrucht zo populair is: ,,Mandarijnen doen het goed onder alle leeftijden en zijn op ieder moment van de dag te eten. Ook zijn mandarijnen makkelijk te pellen en prima uit de hand te eten als een gezonde snack.”
Er bestaan vier typen mandarijnen: de gewone, mediterrane, satsuma en de king mandarijn. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten zonder pit te koop, zoals de clementina. In de zomer worden veel mandarijnen geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zodat we ze het jaar rond kunnen eten. In de rest van de maanden komen ze uit onder meer Spanje en Marokko.
Die supermarktmandarijnen krijgen vervolgens allemaal een waslaag, zodat ze langer houdbaar blijven
De mandarijnen van Citrus Sebastia komen uit Valencia. Daar is het bijna oogsttijd voor de Clemenules, een soort die door experts is uitgeroepen tot de beste clementine-mandarijn. Van eind oktober tot half januari worden de mandarijnen geplukt door boer Javier en zijn mensen. Daarna gaan ze meteen op transport naar Nederland. Vrijdag geplukt betekent woensdag in huis. ,,Als je deze soort in maart in de winkel koopt, weet je gewoon dat ze zeker zes weken oud zijn”, zegt André Dietz, mede-eigenaar van Citrus Sebastia.
Mandarijnen pas oogsten als ze rijp zijn
Hoe verser, hoe lekkerder. Maar dat is niet de enige reden waarom de Clemenules van Javier vol smaak zitten, zegt Dietz. Dat heeft ook met de manier van verbouwen te maken. ,,Die is gericht op de smaak van de mandarijn en niet op de prijs. Het onkruid wordt weggemaaid in plaats van bespoten met gif. Voor de bemesting wordt schapenmest gebruikt. En de mandarijnen worden pas geoogst als ze rijp zijn.”
Supermarktmandarijnen worden in één keer geoogst, vertelt Dietz, ongeacht of alle mandarijnen rijp zijn. ,,Die supermarktmandarijnen krijgen vervolgens allemaal een waslaag, zodat ze langer houdbaar blijven. Zo kunnen ze wel een maand bewaard worden. De mandarijnen blijven in koelcellen liggen totdat de prijs goed is, zo wordt het een rendabel product.”
Lees verder onder de foto.
Was na het pellen je handen
Het resultaat hiervan is wél dat sommige mandarijnen ouder zijn en daardoor droger en minder lekker. ,,Dan krijg je de typische mandarijnteleurstelling: de ene is wel lekker, de volgende niet. Als je ze uit de supermarkt haalt is het altijd gokken.”
Wil je zeker weten dat je een lekkere mandarijn hebt gepakt? Knijp er dan even in. Voel je dat er lucht zit tussen de vrucht en het vel, dan is de kans groot dat de mandarijn al is uitgedroogd. Daarnaast zorgt de waslaag voor witte aanslag op je handen. Dietz raadt daarom aan om na het pellen altijd je handen te wassen.
Mandarijnen direct van de teler, zoals die van Dietz, of biologische van de groenteboer of uit de supermarkt zijn wasvrij. Dat kun je altijd checken door aan de vrucht te ruiken. ,,Aan de buitenkant moet je die heerlijke geur al ruiken. Is dat niet zo, dan zit er waarschijnlijk een waslaag op. Dat kun je overigens ook lezen op het etiket van het netje.”
Maar zonder die waslaag geeft het pellen van mandarijnen soms alsnog behoorlijk wat geknoei. Dietz weet dat niet iedereen de juiste portemonnee heeft voor het kopen van zijn mandarijnen (19,95 voor een kistje van vijf kilo, om Javier een eerlijke prijs te bieden). Maar toch wil hij nog een goed argument geven voor het kopen van verse mandarijnen: deze zijn meestal zonder gedoe te pellen, de schil valt er zo vanaf.
Tip om makkelijk te pellen
Toch behoefte aan een fijne peltip? Onderstaande video geeft een oplossing. Snijd eerst de onder- en de bovenkant van de mandarijn, vervolgens snijd je de vrucht tot het midden in en trek je ‘m open zodat er een soort treintje ontstaat. De partjes kun je er dan zo uitpakken. Dit moet je tot vier keer toe herhalen: twee mandarijntjes is een stuk fruit volgens de richtlijnen.
Houd je er toch nog een paar over, dan kun je de oude exemplaren prima persen, zegt Dietz. ,,Dan heb je een heerlijk glas sap. Of je roostert de schil in de oven om er thee van te trekken. Of je doet wat schillen in een karaf water, mits ze onbehandeld zijn natuurlijk.”
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 15 oktober 2021.
Zo is mandarijnen eten minder gedoe:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Keukenheks: zo snij je je kiwi gemakkelijk in nette stukjes
Heb jij moeite om je kiwi in nette stukjes te snijden? Met deze truc lukt het je zeker. Je hebt alleen een garde nodig van je mixer. -
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak.