Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
VideoHoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer.
Delen per e-mail
Zalm is een van de favoriete vissen in de Nederlandse keuken. Maar hoe maak je zo’n moot goed klaar? Alain Caron, chef-kok van Café Caron, legt uit hoe hij het doet. Zijn tips:
- Neem geen zalm uit de vriezer. Die geeft veel vocht af en voor je het weet zit je met pap in je pan.
- Zorg dat alle schubben zijn verwijderd. Haal ze allemaal weg met een scherp mesje.
- Maak een vinaigrette. Iets vets gaat namelijk goed met iets zuurs. Rasp de schil van een limoen en sinaasappel. Neem biologische exemplaren, die hoef je alleen maar te boenen. Knijp sap van een sinaasappel en een halve limoen in een kom. Voeg ook klein beetje citroensap toe en maal daar wat peper overheen. Liefst de soort met vijf pepers, dan krijg je een mooi aroma. Doe er nog een beetje honing bij en proef. Tot slot een scheutje extra vierge olijfolie erbij en roeren.
- Dep de zalm goed droog. Marineer de moot met de vinaigrette. Doe dit alleen op de vleeskant, niet op de huid. Laat het vijf minuten intrekken.
- Maak een pan goed heet en voeg olijfolie toe. Gebruik je zintuigen, adviseert Caron. Het is zien, ruiken, proeven en horen. Zijn zalm maakt een sissend geluid als hij de moot met de huid omlaag in de pan legt.
- Is het velletje mooi bruin? Zet het vuur dan iets lager en keer de moot. Je kunt de binnentemperatuur meten met een kernthermometer. Bij 50 graden is hij mooi rosé. Heb je zo'n thermometer niet? Steek dan voorzichtig een scherp mes tot het midden van de moot, laat hem even zitten en druk dan de punt van het mes voorzichtig tegen je onderlip. Te heet is niet goed, te koud ook niet.
- Sprenkel nog wat vinaigrette over de zalm. Voilà, klaar.
Nog meer tips van professionals zien? Je vindt ze hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
Of je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren. -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
Video Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
Video Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.
-
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.