Zo maak je een perfecte tosti
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je de perfecte tosti?
Delen per e-mail
De werelden van kaas en brood zijn zowel complex als alledaags. Een tosti moet krokant zijn, goudbruin, warm en de kaas moet draderig. Het brood moet luchtig zijn, maar niet enorme gaten hebben, zoals vaak bij zuurdesem. Wit brood is lekker, maar dan wel op basis van poolish.
Dat is een versnelde desem met 0,2 procent gist, die alsnog wel zo’n 18 uur fermenteert. Resultaat: diepgang, structuur en korst zoals zuurdesem. Het proces is sneller, maar bovenal smaakvol en er zitten geen grote gaten in het brood.
Kaas
Sommige kazen smelten niet, die zijn vaak met zuur in plaats van stremsel gestremd. Stremsel geeft kaas de plooibare structuur die het nodig heeft om mooi te smelten. De draderigste kazen bevatten niet te veel zuur, vocht en zout en zijn jong. Emmentaler is een kaas die aan die voorschriften voldoet. Lang gerijpte kazen worden niet draderig, omdat door die lange duur de caseïne in de kaas te veel is aangetast, maar het is wel lekker. Combineer emmentaler met Boeren Goudse Oplegkaas van 24 maanden en je hebt de ideale combi.
Beleggen en bakken
Snij plakken brood van ongeveer 1,5 cm dik. Besmeer de bakzijde met 2 mm roomboter. En leg de sneetjes brood in een warme koekenpan op laag vuur met de bakzijde omlaag. Zo kan het brood al krokant worden, dit duurt langer dan het smelten van de kaas. Beleg tijdens het bakken één boterham met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg de onbelegde boterham op de kaas en bak de tosti goudbruin. Keer tot de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin. Als je een boterliefhebber bent (zoals ik), bestrijk dan de tosti achteraf nogmaals met een klein beetje verse roomboter.
Keertje experimenteren met avocado op je tosti? Probeer deze van Estée Strooker:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Video Hoe bewaar je eieren het best?
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij over de beste manier om eieren te bewaren. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel.
-
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
Video Zo maak je thuis een echt goede milkshake
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij hoe je thuis een goede milkshake maakt. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.