Zo maak je een Sloppy Joe: het broodje dat Hemingway nooit at
In Florida bezocht Ronald Giphart Sloppy Joe’s, de kroeg waar schrijver, drinker en womanizer Ernest Hemingway graag aan de toog hing.
Vorige zomer verbleef ik met mijn vrouw en jongste zoon op het Amerikaanse eiland Key West, onder meer om research te doen voor een hoofdstuk in mijn nieuwe roman Alle Tijd (waarvoor ik hier geenszins reclame wil maken, ISBN 9789403160405).
Key West is de laatste van de zogenoemde Keys, een subtropische eilandgroep links van Florida. Door de eeuwen heen heeft het eiland zich de reputatie van anarchistische vrijstaat toegeëigend, wat in 1982 culmineerde toen een deel van de bevolking zich wilde afscheiden van de Verenigde Staten. Monter riepen de inwoners de onafhankelijke ‘Conch Republic’ uit, maar de revolutie had weinig kans van slagen, al typeerde die wel de volksaard.
De bekendste straat op Key West is de twee kilometer lange Duval Street, waar tientallen restaurants, kroegen, nachtclubs, bordelen, stripclubs en homobars elkaar gebroederlijk afwisselen.
Een van de hotspots is een grote uitspanning genaamd Sloppy Joe’s, het stamcafé van misschien wel de bekendste inwoner van Key West ooit: schrijver, drinker, womanizer en romantische ziel Ernest Hemingway (1899-1961).
De in Illinois geboren Nobelprijswinnaar wordt algemeen gezien als een van de grootste schrijvers van de afgelopen eeuw. Na een turbulent leven - hij was onder andere chauffeur op een ambulance in Italië aan het eind van de Eerste Wereldoorlog en hij maakte deel uit van de Parijse kunstenaarsscène tijdens de roaring twenties - vestigde Hemingway zich in 1928 met zijn tweede vrouw (hij zou uiteindelijk vier keer trouwen) op Key West. Daar leerde hij diepzeevissen, een genot waarmee hij de zinnen kon verzetten. Op de achtergrond sluimerde altijd een depressie.
Een andere methode om de demonen in zijn hoofd te verjagen was door aan de bar te hangen, en dat deed hij dus in Sloppy Joe’s. Voor mijn roman bezocht ik de kroeg, maar de huidige locatie heeft Ernest Hemingway waarschijnlijk niet meer meegemaakt, al hangt het etablissement van Hemingway-parafernalia aan elkaar.
Uiteraard staat het beroemde broodje ‘Sloppy Joe’ er ook op de kaart, al is het niet aannemelijk dat Ernest Hemingway dat ooit heeft genuttigd. Wat de schrijver wel at kunnen we lezen in een maf kookboek dat ik in de boekhandel achter Duval Street vond: The Hemingway Cookbook, een biografie van de schrijver aan de hand van de vele luxueuze maaltijden die hij op verschillende plekken op aarde heeft genuttigd.
Al deze culinaire uitspattingen en drankgelagen konden helaas niet voorkomen dat in 1961 de demonen in zijn hoofd toch wonnen.
Sloppy Joe
Voor vier broodjes
(Overgenomen uit Wereldbroodjes van Mascha Lammes)
- 1 el boter
- 3 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 400 g half-om-halfgehakt
- 2 el bruine suiker
- 4 el mosterd
- 6 el ketchup
- 2 el worcestersaus
- 1,5 el sambal
- 150 ml water
- 4 witte bolletjes
- plakjes augurk
Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul in 10 minuten. Voeg hierna de overige ingrediënten toe. Roer alles goed door en laat de saus op zacht vuur tien minuten pruttelen. Snijd de broodjes open en beleg ze met een flinke schep gehaktsaus en wat augurk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes.
-
Hoe een paddotrip van Guillaume een kok in de dop maakte
Ronald Giphart sprak ‘de drie van Breda’ over hun culinaire dadendrang en vernam wat ins en outs over een verhelderende paddotrip. -
Koken & eten
De Indische keuken is hot: deze boeken doen watertanden
Aan de vooravond van de Kookboekenweek watertandt Ronald Giphart zich een weg door de beste Indonesische receptenbijbels. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.