Zo maak je thuis een echt goede milkshake
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij hoe je thuis een goede milkshake maakt.
Delen per e-mail
De beste milkshake-chef die ik ken is Kiet Hoang van ontwerperscollectief The New Originals (TNO). Tijdens één van de kippennachten in Rijks (Bijdendijks restaurant in Amsterdam, red.) maakte hij zijn beroemde milkshake: met witte chocolade, vanille en bastognekruim. Zoals een chef zijn saus afproeft, zo was Kiet die avond bezig om elke shake tot in perfectie op smaak te brengen met de juiste structuur.
Wat zijn de basisregels?
Een milkshake moet koud zijn, vers gedraaid en niet te zoet. In de basis gaat het om roomijs en volle melk van drie tot vier procent vet en als smaakmaker vanille.
Het ijs moet de juiste temperatuur hebben. Vers gedraaid roomijs is tussen de -7 en -9 graden, net iets te warm voor de milkshake. IJs van rond de -12 graden is ideaal.
Gebruik volle melk, niet dat lang houdbare spul en ook geen room. Als je room in de blender gooit, drijven er allemaal vetklontjes in de shake. De structuur waar we naar op zoek zijn is ‘Goldilocks style’. Die term komt uit het verhaaltje Goudlokje en de drie beren, waarbij het meisje op zoek gaat naar het beste stoeltje, bedje en bordje pap. De pap moet niet te warm zijn en niet te koud. Zo moet de milkshake niet te vloeibaar zijn en niet te stevig; niet te koud en niet te warm. Vanille is de basissmaak voor een goede milkshake, zonder die smaak is ie niet geslaagd. Er kan verder eindeloos gevarieerd worden met smaken, maar na veel experimenteren komt elke liefhebber tot de conclusie dat er slechts drie smaken echt toe doen: aardbei, banaan en witte chocolade met als basis koemelk. Zorg voor een goede blender.
Draaien
Verzamel de ingrediënten en breng ze op de juiste temperatuur. Doe eerst de melk in de blender, dan het fruit, en draai dit vast fijn. Voeg dan het ijs toe en draai verder tot de juiste zachte structuur. Dat wil zeggen dat je met een beetje moeite net in staat moet zijn de drank door een rietje te drinken. Een topping op een milkshake kan lekker zijn.
Nog een variatie op de milkshake maar dan een versie van Job en Perry - met alcohol - zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Hoe bewaar je eieren het best?
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij over de beste manier om eieren te bewaren. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
Video Van welke kruiden kun je de steeltjes eten?
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag geeft hij tips over kruiden. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe.
-
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
PREMIUM
Koken & eten Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken. -
Wat Eten We Vandaag: Farfalle met kerriesaus en witvis
Farfalle; een lekkere pasta variant in de vorm van een leuk strikje. Deze pasta wordt gecombineerd met een zelfgemaakte kerriesaus en witvis. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uur op tafel hebt staan.