Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
VideoHoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.
Delen per e-mail
Veel ingrediënten heb je niet nodig voor een lekkere saus, zegt de kok van Lab26. Het belangrijkste is de tomaat. Er zijn twee soorten waar Zuid-Italië bekend om staat: de Corbarino-tomaat en de San Marzano-tomaat. In deze laatste tomaat zit veel pulp en weinig water waardoor je meer smaak krijgt in je saus, zegt Fabio Panissidi. Deze gebruikt hij dus in zijn saus.
In deze saus zit wel knoflook, maar geen ui. Italianen gebruiken eigenlijk altijd of het ene ingrediënt of het andere, niet allebei. Voor deze saus gebruikt hij een stuk of zes, zeven tenen. Die blijven in hun vel in de pan, maar je kneust ze wel vooraf.
Uit blik
Daar gaat olijfolie bij. De verhouding tussen vet en tomaten is belangrijk volgens de kok: een deel vet op vijf delen tomaten. Pas als alles in de pan zit, dus ook de tomaten, gaat het vuur aan. Het geheel laat je 15 tot 20 minuten garen. Doe er een beetje zout bij. Tip: als je geen verse San Marzano hebt (het seizoen is kort: juli en augustus), dan kun je die uit blik gebruiken. Die kunnen ietsje zuurder zijn. Als je wilt kun je een klein beetje suiker toevoegen aan je gerecht.
De smaakmaker voeg je toe als de tomaten zachter zijn. Panissidi voegt een flinke scheut toe. Als laatste gaan de basilicumbladeren erbij. Niet met een mes snijden maar scheuren, anders oxideren de bladeren en dat geeft een onaangename smaak. Haal de knoflook uit de pan. Plet de tomaten met een spatel tot je dikke saus krijgt. Schep je spaghetti over de saus en roer hem er goed doorheen. Haal de pan dan van het vuur en laat het gerecht 3 à 4 minuten rusten. De saus wordt dan dikker doordat het zetmeel van de spaghetti erin trekt. Serveer met buffelmozzarella.
Leren koken als een pro? Bekijk de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Waarom deze appel alleen bij Albert Heijn te koop is
Albert Heijn heeft sinds deze week een eigen appel in de winkel liggen: de Sprank. De producenten vertellen wat er zo bijzonder is aan deze appel. -
PREMIUM
Raymon en Marchiano lanceren eigen jenever: ‘Oubollig? Als opa en oma het drinken, drinkt iedereen het’
Ze gaven zichzelf een jaar de tijd om 1250 flessen te verkopen. Binnen tien dagen waren ze op. De jenever Barak’51 van twee Leerdamse vrienden blijkt niet alleen binnen de Molukse gemeenschap een schot in de roos. ‘Ook bij mensen die zeggen dat ze geen jenever lusten.’ -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte.
-
Koken & eten / video
Zorgwekkend: over 20 jaar lijden 1,4 miljoen Nederlanders aan diabetes
Het aantal mensen in ons land met diabetes blijft de komende twintig jaar flink stijgen, naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Dat verwacht het Diabetes Fonds. De groei is vooral te zien bij jonge mensen. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet.