Zo maak je Turkse pizza (inclusief de kruidenmix die je ervoor nodig hebt)
videoIn ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. In deze aflevering laat oma Dudu zien hoe ze gemakkelijk haar verse kruiden maalt voor lahmahcun.
Oma Dudu is voor het tv-programma Zoals Alleen Oma Dat Kan opgegeven door haar kleinkinderen. Die smullen als hun grootmoeder kookt. De van oorsprong Turkse heeft jarenlang dagelijks lahmahcun gemaakt. Een gerecht dat wij kennen als Turkse pizza. ,,Dus u bent de koningin van de Turkse pizza?” zegt Danny Jansen, die in in de tv-serie samen met oma’s (en één opa) kookt. ,,Dat kun je wel zeggen”, beaamt oma Dudu. Samen maken ze het gerecht, waarbij oma kritisch meekijkt of Jansen het wel goed doet. Zo moet je het deeg en de saus ‘voelen’ om te weten of hij goed is.
Hieronder vind je de recepten en een videotip van oma Dudu om je kruiden goed te malen.
Lahmacun van Oma Dudu
Ingrediënten
Voor het deeg
1 ei
1 tl zout
250 ml lauw water
25 g bakkersgist
500 g tarwemeel
Voor het gehaktmengsel
4 tenen knoflook
2 uien
½ bos Turkse peterselie
2 rode puntpaprika’s
2 groene puntpaprika’s
500 g lamsgehakt
4 el zonnebloemolie
1 el paprikapoeder
70 g tomatenpuree
2 el salca (turkse paprikapuree)
Zout en zwarte peper, naar smaak
Extra nodig: Pizzasteen, pizzaschep
Bereiding
Deeg
- Scheid het ei en bewaar het eiwit.
- Meng 1 theelepel zout door het eiwit.
- Neem 250 ml lauwwarm water en los hierin het bakkersgist op.
- Meng daar het eiwit met zout doorheen.
- Voeg beetje voor beetje de bloem toe en kneed het geheel langzaam tot een soepel deeg.
- Leg het deeg in een kom met een theedoek erop. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
Gehaktmengsel
- Pel de knoflook en uien.
- Snijd de knoflook, uien, Turkse peterselie, rode- en groene paprika’s in grove stukken. Doe dit in de foodprocessor en snijd ze fijn, maar niet tot puree.
- Schep de fijngehakte groenten in een ruime kom.
- Voeg dan het lamsgehakt, de zonnebloemolie, paprikapoeder, tomatenpuree, salca en zout en zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar.
Turkse pizza
- Verwarm de oven voor op 250 graden met een pizzasteen erin.
- Verdeel het deeg in bolletjes van circa 70 gram. Rol het deeg op een bebloemde werkbank uit tot 2 mm dikte. Verdeel het gehaktmengsel over de deegbodems, laat een randje deeg van ongeveer 1 cm over.
Bak de lahmacun op de pizzasteen in circa 3 à 4 minuten gaar. Het deeg hoeft niet bruin te kleuren.
Tip van oma Dudu: rol de lahmacun op met wat gesneden ijsbergsla en knoflooksaus ertussen.
Turkse salade
Ingrediënten
1 rode ui
1 citroen
1 komkommer
1 rode puntpaprika
3 el zwarte Turkse olijven, zonder pit
150 g cherrytomaten
3 takjes munt
10 g verse dille
100 g Turkse witte kaas
2 ingemaakte Turkse groene pepers
3 el extra vergine olijfolie
Zout en versgemalen peper, naar smaak
Optioneel: gefrituurde kappertjes
100 g kappertjes
Flinke scheut zonnebloemolie
Bereiding
- Pel en snijd de rode ui in dunne halveringen.
- Doe de gesneden ui in een ruime mengkom.
- Snijd de citroen door de helft en pers het sap uit boven de rode ui.
- Was de komkommer, paprika en cherrytomaten.
- Verwijder de zaadlijst van de paprika. Snijd de paprika en komkommer in blokjes, halveer de tomaten en de olijven in ringetjes.
- Pluk de blaadjes van de munt en snijd in dunne reepjes. Snijd de takjes dille fijn, de Turkse witte kaas in blokjes en de groene pepers in ringetjes
- Meng alle ingrediënten in de mengkom met de ui. Maak de salade af met olijfolie en zout en peper, naar smaak.
Optioneel: gefrituurde kappertjes:
- Giet de kappertjes af en knijp ze uit.
- Verhit een 3cm laag zonnebloemolie in een steelpan met stevige bodem.
- Voeg de kappertjes toe als de olie heet is. Let op: dit spat!
- Bak de kappertjes in ca. 2 à 3 minuten krokant totdat ze niet meer bruisen.
- Giet de kappertjes af in een zeef boven een mengkom.
- Serveer de salade in een mooie kom. Strooi de gefrituurde kappertjes er overheen.
Dol op Danny’? Bekijk hier de videoserie Koken met blik waarin hij kookt uit zijn voorraadkast:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Oma Trees kookt Indonesisch met Danny: ‘Je hoeft vlees niet te vermoorden’
De vrolijke 24Kitchenchef Danny Jansen is terug met een nieuw seizoen Zoals Alleen Oma Dat Kan. Zes weken lang kookt hij niet alleen met oma’s, maar voor de verandering ook met een opa. ‘Het leuke van koken met oma’s en opa’s is dat het niet gejaagd is.’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Tv-kok Danny Jansen over anti-dieetdag: ‘Bewust leven is goed, maar soms heb je zin in vet en lekker’
Het is vandaag anti-dieetdag, de dag om toe te geven aan al je guilty pleasures en eens even niet op de weegschaal te staan. Pak de chips en koekjes maar alvast uit de kast, of toch niet? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten. -
PREMIUMKoken & Eten
Restaurants balen van gasten die ‘vergeten’ af te bellen: ‘Ze nemen gewoon niet meer op’
Een gezelschap van dertig man dat niet komt opdagen omdat ze de reservering ‘even waren vergeten’. Dit soort no-shows kosten horecaondernemers bakken met geld. In Utrecht vragen steeds meer zaken daarom om een aanbetaling bij het maken van een reservering. ,,Het theater vergeet je ook niet zomaar, toch?’’ -
Wat Eten We Vandaag: Tonijnburger
Een tonijnburger is weer eens wat anders dan de gebruikelijke burger van vlees. Vanwege de toevoeging van kappertjes, citroen en pesto komen een aantal van de beste smaken uit de mediterrane keuken samen.