Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes?
Delen per e-mail
Er mocht veel niet van Voedselzandloper-auteur Kris Verburgh. Brood, melk en rood vlees moesten in de ban. In plaats daarvan moesten we meer groente, fruit, noten, peulvruchten en vette vis eten. En tot opluchting van velen: pure chocolade. Weliswaar in kleine hoeveelheden (maximaal tien gram per dag) maar toch.
Volgens de arts en onderzoeker verlaagt chocolade met minimaal 70 procent cacao de bloeddruk, verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en heeft een gunstig effect op suikerziekte (diabetes type 2). De gezondheidsvoordelen zijn te danken aan flavonolen, een groep binnen de antioxidantenfamilie. Die flavonolen zitten in cacaopoeder.
,,Chocola bestaat uit cacaopoeder en cacaovet”, zegt Ingeborg Brouwer. Ze is hoogleraar Voeding voor Gezond Leven, met speciale aandacht voor vetzuren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Daar wordt suiker aan toegevoegd. Om melkchocolade te maken, wordt melkpoeder toegevoegd.”
De hoeveelheid cacaopoeder verschil per soort chocolade. Zo bevat witte chocolade helemaal geen cacaopoeder, melkchocolade ongeveer 30 procent en puur ongeveer 50 procent. Extra pure chocolade bevat het meeste cacaopoeder: meer dan 70 procent. Extra puur bevat dus de meeste flavonolen.
In de podcast van Koken&Weten spreken gezondheidsjournalist Tijn Elferink en redacteur Koken&Eten Ellen den Hollander over pure chocolade:
Zwaar bewerkt
Maakt dat pure chocolade gezond? Ten eerste zijn we voor flavonolen niet afhankelijk van chocolade; ze zitten ook in fruitschillen en thee. Ten tweede is chocolade een zwaar bewerkt product. ,,Chocolade komt uit een cacaonoot en je moet er wel wat voor doen om er chocola van te maken”, weet Brouwer. ,,Op zich is bewerking geen probleem, maar in het algemeen geldt dat je van bewerkte voeding makkelijker te veel eet.”
Te veel eet je van chocolade al snel. Chocolade bevat veel suiker en veel verkeerde vetten, vat Brouwer samen. Melkchocolade bevat over het algemeen iets meer suiker en verzadigd vet dan pure chocolade. Maar de verschillen zijn klein. Extra pure chocolade bevat vaak minder suiker, maar soms weer meer verzadigd vet.
Kokosvet
Cacaoboter wordt tegenwoordig nog wel eens deels vervangen door een andere vet, weet Tiny van Boekel. Volgens de voormalig hoogleraar voedseltechnologie aan de Wageningen University worden daarvoor soorten gebruikt die vaak goedkoper zijn. Zoals botervet, kokosvet en shea-boter.
Botervet is het vet dat overblijft als water met eiwitten en andere bestanddelen uit melk zijn verwijderd. Kokosvet wordt gewonnen uit gedroogd vruchtvlees van kokosnoten. Shea-boter wordt gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse boom Vitellaria paradoxa. ,,Het zijn ongezonde vetten”, zegt Brouwer. ,,Dat geldt ook voor kokosvet, waarvan vaak wordt beweerd het gezond is.”
Toch hoeven we ons volgens Brouwer niet heel druk te maken om deze toegevoegde vetten. ,,Het zijn ongezonde vetten, maar dat is cacaoboter ook.” Bovendien wordt volgens de hoogleraar Voeding voor Gezond Leven maximaal vijf procent van de cacaoboter vervangen. Dat kan volgens Van Boekel ook niet anders. ,,Het smelttraject van cacaoboter is heel uniek en geeft een specifieke sensatie in de mond.”
Het oordeel
Flavonolen uit chocolade hebben een positief effect op onze gezondheid. Maar voor flavonolen kun je beter bessen eten. Chocolade bevat namelijk ook veel suiker en verzadigd vet. En dus veel calorieën. Eet chocolade omdat je het lekker vindt, niet omdat het gezond is. Pure chocolade is vaak iets minder ongezond, maar niet altijd. En de verschillen zijn klein. Dus als je zondigt, eet dan vooral paaseitjes van het type chocola dat je lekker vindt.
Waarom zijn we zo dol op chocolade? Remco Havermans legt in deze video uit waarom er maar niet kunnen afblijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Traybake met makreel en groene groenten
Traybakes, ken jij het al? Bij een traybake worden de ingrediënten op één bakplaat bereid. De gerechten zijn heerlijk en ook nog eens heel makkelijk te maken. Deze variant met gerookte makreel en groene groenten heb je dan ook in een handomdraai gemaakt. -
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
Wat Eten We Vandaag: Rijst met kip en groenten in een zelfgemaakte saus
Simpel, maar lekker! Dit gerecht heeft een oosters tintje doordat de kipblokjes worden gebakken in een zelfgemaakte saus. De kip met groenten wordt geserveerd bij rijst: een heerlijke maaltijd die in een half uurtje op tafel staat. -
PREMIUMKoken & Weten
Is suiker echt kankerverwekkend? Dit zeggen twee experts erover
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is een blikje frisdrank net zo kankerverwekkend als een sigaret? -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolpizza met gerookte zalm en citroencrème
Deze bloemkoolpizza is heerlijk fris dankzij de citroencrème gecombineerd met zalm, kappertjes, verse dille en rucola. De pizza is ideaal als avondmaaltijd, maar ook leuk als hapje om tijdens een borrel op tafel te zetten.
-
PREMIUM
Horecaondernemers durven niet te vroeg te juichen: ‘Ik houd er stiekem rekening mee dat het 1 mei wordt’
Horecaondernemers hopen vurig dat zij hun terrassen 21 april open kunnen gooien. Ook de gasten kunnen niet wachten: de reserveringen stromen inmiddels binnen. Toch willen de ondernemers niet te vroeg juichen. ,,Eerst zien en dan geloven”, klinkt het. -
Ook Plus geeft kippen beter leven: ‘Ze kunnen weer een beetje meer kip zijn’
Supermarktketen Plus stapt voor de verkoop van kip over op het Beter Leven-keurmerk. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer in een gezonder tempo, meldt Anne Hilhorst van Wakker Dier. -
PREMIUMKoken & Weten
Feit of fabel: wekken asperges echt lust op?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn asperges werkelijk lustopwekkend?