Zoveel suiker zit er in jouw favoriete bbq-saus
QuizEr komen weer prima barbecuedagen aan. Reden voor het Voedingscentrum om populaire sauzen onder de loep te nemen. Ze blijken tot wel een derde uit suiker te bestaan.
De uitkomsten zijn verrassend: sommige bbq-sauzen bestaan voor een derde uit suiker en bevatten per 100 gram of 100 milliliter de helft van je dagelijks maximum aan zout. Van de drie soorten met een derde suiker zijn er twee van Remia en een van Yildriz, een merk dat ook bij Remia hoort. Het drietal bevat ook nog eens het meeste zout.
,,Wellicht denk je 100 gram aan saus eet ik niet snel op'', zegt De Vries. ,,Maar de meeste mensen nemen tijdens een barbecue wel meerdere porties saus, waardoor de hoeveelheid die je eet aardig oploopt.'' De portiegrootte volgens het Voedingscentrum is 15 gram of ml. Het Voedingscentrum vergeleek deze merken omdat deze zes soorten bbq-sauzen het meest wordt gezocht in in de app 'Kies ik Gezond?'.
De twee sauzen Sweet Dalton en Black Jack zijn gebaseerd op Amerikaanse recepten. Dit soort sauzen hóren zo. ,,De originele recepten bevatten nog meer suiker'', aldus Marcos García, marketingmanager van Remia. ,,De basis is suiker en daar worden kruiden aan toegevoegd.''
Dat neemt volgens García niet weg dat zout en suiker een groot thema vormen. Je moet ook geen overdosis aan barbecuesaus eten. ,,Mensen letten daar steeds meer op. Daarom kijken we over de hele linie - we hebben zestig producten in het schap - waar we het gebruik kunnen reduceren.'' Daarin kun je volgens de Remia-manager niet te ver gaan. ,,Saus doe je over je eten om het lekker te maken. Dan moet het ook lekker zijn.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Spaanse tortilla met kabeljauw
Tover de mediterrane smaken op je bord met deze Spaanse tortilla met kabeljauw. De Spaanse tortilla is een platte taart op basis van eieren met aardappelschijfjes. Makkelijk te maken en zowel warm als koud te serveren. Je kunt volop variëren met de vulling en eventueel extra groente toevoegen. -
Dit is de reden waarom je altijd nog een gaatje hebt voor een dessert
Hoeveel we ook eten, we hebben altijd nog een plaatsje in onze maag over voor een dessert. Hoe komt dat toch? Er zijn twee wetenschappelijke verklaringen voor het fenomeen dat we ook wel de ‘dessertmaag’ noemen. -
Zoveel suiker zit er in je bakje kwark
De meeste kwarksoorten bevatten veel suiker. Uit een vergelijking die Questionmark maakte van vruchtenkwark, blijkt dat een portie kwark tot vijf suikerklontjes kan bevatten. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Wat Eten We Vandaag: Wentelteefje van boerencake met mascarpone en mango
Wentelteefjes zijn een groot succes bij jong en oud. Voor de bereiding van deze wentelteefjes is gekozen voor boerencake in plaats van oud brood. Een heerlijk zoet dessert van de bakplaat voor een gezellige zomeravond.