Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Zweeds stel krijgt celstraf voor bijna laten verhongeren van dochtertje (1,5)

Is het verantwoord om kinderen op een plantaardig dieet te zetten? Die vraag werpt zich op, nu een Zweeds koppel tot drie maanden cel is veroordeeld, omdat een dieet van moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit hun dochter bijna fataal werd. 

De dreumes van 1,5 jaar oud, belandde door de onverantwoorde voedingssamenstelling met levensbedreigende klachten op de spoedeisende hulp van het kinderziekenhuis in Gotenburg. De dreumes is volgens Zweedse artsen op het nippertje ontsnapt aan de dood. 

Volgens de ouders van het ernstig ondervoede meisje is ‘al het andere voedsel vergif’. Ze erkenden dat hun kind een tekort aan vitaminen had opgelopen, maar meenden het tekort op de lange termijn te kunnen compenseren door met het kind te knuffelen en haar te laten lachen, zo meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter

Hersenbloeding

Het meisje woog nog geen 6 kilo toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis, de helft van wat normaal is voor die leeftijd. Ze had last van krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Het gezin leidde een alternatief bestaan buiten de samenleving. Ook vermeden de ouders elk contact met de Zweedse overheidsdiensten. 

Eerder dit jaar constateerde het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel dat ouders hun kinderen steeds vaker op een plantaardig dieet zetten. In het Brusselse ziekenhuis  werden de afgelopen maanden verschillende pasgeborenen opgenomen omdat ze door zo’n plantaardig regime uitdrogingsverschijnselen vertoonden. Een aantal professoren besloot daarom een advies te schrijven voor de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde. In die tekst riepen ze op om een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet toe te staan.

In 2017 overleed een Belgische baby, omdat hij geen babymelk kreeg, maar rijstmelk, graanmelk en havermelk. In Nederland is dat nog niet voorgevallen, maar ook hier slaan sommige ouders door in hun ambitie om kinderen gezond te voeden. Een bekend voorbeeld is de Nederlandse Francis Kenter - beter bekend als de moeder die haar zoon Tom jarenlang alleen maar rauw voedsel gaf. Over de levensstijl van Francis en Tom zijn twee documentaires gemaakt: Rauw (2008) en Rauwer (2012). Het verhaal van Kenter veroorzaakte veel opschudding in Nederland. 

Hoe kun je kinderen alles laten eten? Dat legt professor Heymans uit in onderstaande video: