We aten vorig jaar minder vlees, maar dat kwam niet door ons koopgedrag in de supermarkt
Onze vleesconsumptie is per persoon met bijna 2 kilo gedaald in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. De reden? De sluiting van de horeca.
Het Nederlandse vleesverbruik was in 2020 75,9 kilo per persoon. Een jaar eerder was het nog 77,8 kilo. Het gewicht is inclusief botten en vet. Ongeveer de helft eten we daadwerkelijk. Sinds de eerste meting in 2005 is dat het laagste vleesverbruik.
Ondanks de daling is de vleesconsumptie nog veel te hoog voor een gezond voedingspatroon. Nederlanders aten per week bijna 50 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert.
Sluiting horeca
Een belangrijke verklaring voor de daling van de vleesconsumptie is de sluiting van de horeca in het coronajaar. Door de maatregelen moesten verschillende restaurants, cateraars en andere eetgelegenheden hun deuren dicht houden. Hoewel de thuisbezorging van restaurants een flinke boost heeft gekregen, werd er alsnog minder vlees geconsumeerd dan gebruikelijk.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 2020 de verkoop van vlees bij retailwinkels zoals slagers en supermarkten wel is toegenomen met 6,1 procent. Maar zelfs dat weegt niet op tegen de hoeveelheid vlees die normaal gesproken in de horeca zou zijn geconsumeerd.
Verandering in koopgedrag
De laatste jaren stellen consumenten meer vragen over de herkomst van vlees en zijn ze bewuster bezig met duurzaamheid. Dat zegt Vera de Jonge van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). ,,Klanten vragen bij de slager steeds vaker om vegetarische producten. Sommige slagers bieden deze producten aan, of hybride vlees: een combinatie van vlees en plantaardige eiwitten. Zo heb je bijvoorbeeld burgers die deels uit champignons en deels uit vlees bestaan.”
Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier, heeft als doel mensen bewust te maken van de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd. Daarnaast hoopt Wakker Dier ook dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ,,Je ziet hoe bepalend het aanbod is. De overheid kan de voedselomgeving beïnvloeden en zo minder vlees eten gemakkelijk maken. En ze kan zelf het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld in de kantine en bij evenementen.”
Volgens collega Collin Molenaar is het krom dat de overheid de consument niet genoeg waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van te veel vlees. ,,Toen eenmaal bekend was dat roken ongezond is werden er mediacampagnes over gemaakt en hingen er posters van. Nu bekend is dat vlees ongezond is, gebeurt er niets. Daar willen we ook campagnes van zien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMgouden pollepel
La Liguria is een fijne hotspot bij haven en zee, wat zou die oude sluiswachter gesmuld hebben
Deze week in de rubriek De Gouden Pollepel: La Liguria. De Italiaanse koks van Liguria staan nu fijn te kokkerellen vlakbij de haven en in de lucht van zilte zee. Wat zou die oude sluiswachter gesmuld hebben zeg. -
PREMIUMOver de Tong
De eenvoudige, Portugese keuken van Chez Antoinette in Deventer smaakt naar meer
Na een faillissement, doorstart, overlijden van zijn ouders en de coronasluiting, waait er met de verschijning van eigenaar en gastheer Alain Legel een frisse wind door Chez Antoinette. De authentieke Portugese keuken is gebleven en smaakt naar meer. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMVoor jou getest
Van vegan zalm tot vegan kibbeling: dit zijn de lekkerste visvervangers uit de supermarkt
Met de Netflix-documentaire Seaspiracy en de Bewuste Visweek die maandag begint, is er veel aandacht voor het welzijn van vis die op ons bord belandt. Gelukkig liggen er ook steeds meer visvervangers in het schap, van vegan zalm tot vegan kibbeling. Ons panel test er vijf. -
video
‘Keurslager misleidt klant: er ligt plofkip in de vitrine’
Slagersvereniging Keurslager is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest van 2021. De Keurslager kreeg 6800 van de 17.000 stemmen, oftewel 40 procent van het totaal. ,,Ze hebben claims over welzijnseisen, maar verkopen gewoon plofkip", zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.
-
PREMIUMOver de Tong
Ambitieus (en prijzig) dineren bij Restaurant Broederenklooster in Zutphen
Na een fikse verbouwing van het Broederenklooster in Hartje Zutphen openden chef-koks Niels van Dooijeweert en Niels Minkman er in juni hun restaurant, met dezelfde naam als het klooster. De historie spat tussen de moderne maar stijlvolle inrichting van de muren, culinair liggen de ambities hoog en de prijzen zijn navenant. -
-
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.