Volledig scherm
Aanleg van een glasvezelnetwerk gebeurt volgend jaar wellicht ook binnen de bebouwde kom van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis © Frans Paalman

Aanleg glasvezelnetwerk lonkt voor kernen in gemeente Zwartewaterland

Met Glasvezel Buitenaf heeft zich een partij gemeld die in de drie kernen van de gemeente Zwartewaterland een glasvezelnetwerk wil aanleggen.

,,Nu de aanleg in het buitengebied loopt of is afgerond, verleggen we onze blik naar de kernen’’, zegt coördinator Wim Brus. Glasvezel Buitenaf heeft het college van de plannen op de hoogte gebracht. Hij verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar de bevolking te kunnen informeren. Dan is ook berekend hoeveel procent aansluitingen nodig is om het te realiseren. Volgens Brus was dat binnen de bebouwde komgrens in buurgemeente Steenwijkerland 40 procent.

In de gemeente Zwartewaterland reageert PvdA-fractievoorzitter Harrie Rietman enthousiast. ,,Het lijkt ons verstandig om deze kans nu te pakken. Want de grote vraag is of er op een later moment een andere partij komt die dit gaat doen.’’ Rietman wilde tijdens de raadsvergadering van het college weten hoe dat tegenover het initiatief staat. Wethouder Maarten Slingerland (SGP) zei te laten onderzoeken wat de rol van de gemeente moet zijn bij het concreter worden van het plan.

De afgelopen tijd is het buitengebied van de gemeente Zwartewaterland voorzien van glasvezel. Maar in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis ligt het kabelnetwerk er nog niet. Nu zich een partij heeft gemeld voor de aanleg, ziet Rietman dat als ‘een mooie gelegenheid om sneller en betrouwbaarder internet te krijgen’. ,,Het datagebruik zal in de toekomst alleen maar toenemen. De jeugd die op de computer huiswerk maakt en naast gamen en video’s kijken ook op social media zit. Of ouderen die nu misschien weinig data verbruiken, maar straks internet nodig hebben voor zorg op afstand of om in contact te blijven met kinderen en kleinkinderen.’’

Kop van Overijssel