Tijdens de Kloostermarkt, die al sinds 1979 plaats heeft, schuifelen duizenden mensen langs de kramen.
Volledig scherm
Tijdens de Kloostermarkt, die al sinds 1979 plaats heeft, schuifelen duizenden mensen langs de kramen. © archief Pedro Sluiter

Al een streep door Kloostermarkt voor bekendmaking strengere coronamaatregelen

updateNog voordat  maandagavond de extra coronamaatregelen werden afgekondigd, was er al een streep gezet door de Kloostermarkt in Sint Jansklooster.

,,Alles was geregeld. Vermaakprogramma, de meeste inschrijvingen van kraamhouders waren binnen en de sponsoren grotendeels benaderd. Kortom de gehele markt en alles daaromheen was rond’’, zegt Dennis Boxum van de marktcommissie. ,,De  afgelasting levert geen financiële strop op, maar het kost de stichting wel geld. Wat het ons exact kost kan ik pas vertellen als alles geannuleerd is. Wij zijn een gezonde stichting en kunnen een dergelijke tegenslag op dit moment wel dragen.’’

De  jaarmarkt op Koningsdag, die op een mooie dag 15.000 tot 20.000 bezoekers trekt, zou voor het eerst worden gehouden in de feestweek van de Christelijke Oranjevereniging.  Daarover hadden beide organisaties vorig jaar een overeenstemming bereikt. De COV had hiervoor de feestweek verplaatst van eind mei naar de week waarin Koningsdag valt.  

Nog voordat het kabinet extra strenge maatregelen bekendmaakte, werden de Kloostermarkt en feestweek afgelast. ,,We kunnen de gezondheid niet met zekerheid waarborgen’’, zegt COV-voorzitter Hoege Heetebrij.

Vergaderingen

Hij geeft aan dat in de afgelopen periode al diverse vergaderingen waren afgezegd, waaronder de voorjaarsledenvergadering. ,,De toneelavond werd al geschrapt uit het programma, omdat er op dit moment niet gerepeteerd kan worden. We hadden nog een klein beetje hoop, misschien tegen beter weten in, dat het coronavirus niet zou doorzetten. Dit is niet het geval en daarom hebben wij deze beslissing genomen.”

September

Maar de COV heeft ook gelijk nieuwe plannen gemaakt. ,,Wij vinden dat een feestweek bij Sint Jansklooster hoort en willen graag een aangepaste versie achter het jeugdcorso aan plakken.’’ Dat vindt plaats in september. Daarbij zullen niet alle activiteiten uit het originele programma aangeboden kunnen worden. Als voorbeelden noemt de voorzitter het hutten bouwen door de jeugd en de toneelavond. Wel in het aangepaste programma zijn opgenomen Klooster Culinair, het pannenkoekenfestijn, de kindermiddag, 55+ lunch met oud Hollandse spellen en Klooster Live.

Boodschap

Heetebrij heeft tot slot ook nog een boodschap voor de inwoners van Sint Jansklooster. ,,Laten we samen ons best doen om dit virus zo goed mogelijk aan te pakken en luisteren naar de mensen die hiervoor geleerd hebben. We hebben al bewezen dat we als kleine gemeenschap tot hele grote dingen in staat zijn. Laten we in deze moeilijke tijd naar elkaar omkijken.’’

Kop van Overijssel