Volledig scherm
Walking football: ook in Steenwijk te spelen. © Foto Freddy Schinkel

Alleen mogen wandelen druist in tegen gevoel bij Walking Football Steenwijk

Week van het AmateurvoetbalBakjes koffie en thee gaan van hand tot hand. De vrouwen en mannen van Walking Footballclub Steenwijk hebben de natte ochtendtraining erop zitten. ,,We zijn een zelfstandige club; vv Steenwijk is gastheer en stelt de velden beschikbaar", legt speelster Jeannette Kostwinder uit.

De club telt twaalf mannen en zeven vrouwen. ,,We hadden acht dames, maar Alie Wayboer is gestopt. Ze had fysieke klachten. Jammer, ze was zo lekker fanatiek bezig", zegt speelster Angelica Braam.

Trainster Sandra Lampe stond een half jaar geleden aan de wieg van de in maart opgerichte club. ,,Het idee ontstond tijdens een gesprek met bestuurslid Klaas Busscher van Steenwijk."

Quote

Bij ons is er een mix, van mannen boven de 60 en vrouwen van 50-plus

Sandra Lampe, Trainster Walking Footballclub Steenwijk

Dicht bij huis was er al walking football, in Koekange en Hoogeveen. ,,Met dit verschil dat daar alleen mannen voetballen. Bij ons is er een mix, van mannen boven de 60 en vrouwen van 50-plus."

Zeventig lentes

Er zitten zelfs vrouwen bij het team die de zeventig lentes al hebben aangetikt. ,,De oudste is 77 jaar, Marie Therese Belgers", weet speelster Yvonne Bouwman. ,,Het Nederlands team, met onze eigen Kees Kist, heeft het walking football in onze omgeving aardig gepromoot. De broertjes René en Willy van de Kerkhof zijn er destijds mee begonnen bij PSV", vertelt Lampe.

Voor tips en ondersteuning werd contact gezocht met het ouderenfonds. ,,Want dat zet in op meer bewegen voor ouderen. Naast walking football zijn er ook al varianten, zoals handbal en hockey. Op zich niet raar. 'We' zijn aan het vergrijzen en de behoefte aan deze vormen van bewegen neemt toe.”

Niet hardlopen

Fysiek contact mag niet bij walking football, hardlopen is uit den boze. Kostwinder: ,,Dat druist tegen je gevoel in. In het begin had ik steeds de neiging te gaan hollen."

Ondanks de successen van vrouwelijk Oranje blijft de groei wat achter. ,,Al zou het zo maar zo kunnen dat we hier volgend jaar met vijftien vrouwen zitten hoor. Een verdubbeling is zeker mogelijk", denkt Lampe.

Toernooi

Het vrouwenvoetbal wordt in het 'mannenwereldje' ook steeds meer geaccepteerd. ,,Al hebben ze bij het eerste mannenteam van d'Olde Veste het idee dat ze vrouwelijk Oranje kunnen verslaan. Ik zeg je: dat gaat ze echt niet lukken."

Zondag wordt bij vv Steenwijk een walkingfootballtoernooi voor vrouwen gespeeld. ,,Naast wij zelf doen er ook teams mee van d'Olde Veste en FC Oldemarkt. Nog een ploeg erbij, zou mooi zijn."

Kop van Overijssel