Volledig scherm
PREMIUM
Stichting Rieten Daken Staphorst vreest dat door het gemeentelijk beleid steeds minder riet te zien zal zijn op de boerderijen. © Wilbert Bijzitter

Angst dat er steeds minder riet op daken van Staphorster boerderijen ligt

Stichting Rieten Daken Staphorst is bang dat er steeds minder riet op de daken van boerderijen, vaak gemeentelijke monumenten, te zien zal zijn. Volgens de stichting komt dat door het gemeentelijk beleid,  waarin het geen verplichting meer is om het achterhuis van riet te voorzien.

Een jaar of zes geleden paste de gemeente Staphorst het beleid aan. Eigenaren van rietgedekte gemeentelijke monumenten hoefden op het achterhuis, dus na de baanderdeuren, geen riet meer te leggen. Het was de SGP die destijds hierop aanstuurde. De partij, gesteund door het CDA, wilde zo de regeldruk verminderen.  Eigenaren van monumenten moesten aan nogal wat regels voldoen willen ze bijvoorbeeld een verbouwing doorvoeren. Nog een reden om het beleid te versoepelen was het feit dat de subsidie voor gemeentelijke monumenten al jaren zo goed als nul euro bedraagt.

 1. Vechtsportgala in Steenwijk kan ook zonder de populariteit van Badr en Rico
  PREMIUM

  Vechtsport­ga­la in Steenwijk kan ook zonder de populari­teit van Badr en Rico

  Door de enorme publiciteit rond de gevechten tussen Badr Hari en Rico Verhoeven neemt de populariteit van vechtsporten rap toe in ons land. Vechtsportgala's liften hier vrolijk op mee. Alhoewel de Battle under The Tower in Steenwijk het toch aardig op eigen kracht doet, meent organisator Gerry Lubbelinkhof. ,,Hier hebben we al jaren een volle bak. VIP-ruimte en tribunes. Alles bij elkaar praat je dan toch gauw over zo'n 1300 bezoekers’’, zegt hij zaterdagavond in een volle Meenthe.
 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

Kop van Overijssel