Volledig scherm
PREMIUM
Stichting Rieten Daken Staphorst vreest dat door het gemeentelijk beleid steeds minder riet te zien zal zijn op de boerderijen. © Wilbert Bijzitter

Angst dat er steeds minder riet op daken van Staphorster boerderijen ligt

Stichting Rieten Daken Staphorst is bang dat er steeds minder riet op de daken van boerderijen, vaak gemeentelijke monumenten, te zien zal zijn. Volgens de stichting komt dat door het gemeentelijk beleid,  waarin het geen verplichting meer is om het achterhuis van riet te voorzien.

Een jaar of zes geleden paste de gemeente Staphorst het beleid aan. Eigenaren van rietgedekte gemeentelijke monumenten hoefden op het achterhuis, dus na de baanderdeuren, geen riet meer te leggen. Het was de SGP die destijds hierop aanstuurde. De partij, gesteund door het CDA, wilde zo de regeldruk verminderen.  Eigenaren van monumenten moesten aan nogal wat regels voldoen willen ze bijvoorbeeld een verbouwing doorvoeren. Nog een reden om het beleid te versoepelen was het feit dat de subsidie voor gemeentelijke monumenten al jaren zo goed als nul euro bedraagt.

  1. Restauratie moet kerkorgel Zwartsluis ruige, stoere en bruisende klank teruggeven
    PREMIUM

    Restaura­tie moet kerkorgel Zwartsluis ruige, stoere en bruisende klank teruggeven

    Een grondige restauratie moet er voor zorgen dat het orgel in de hervormde kerk in Zwartsluis weer net zo klinkt als in 1796. Na drie jaar arbeid, dat regelmatig stil lag door het uitblijven van betalingen, leverde orgelmaker Rudolf Knol in dat jaar het Sluziger orgel op. ,,Toen moet het fantastisch hebben geklonken maar eerdere ingrepen hebben de klank geen goed gedaan’’ , zegt organist Arjan Wegerif over het rijksmonument.

Kop van Overijssel