Volledig scherm
Zo komt het monumentale hoofdgebouw van de voormalige LTS er uit te zien. © RdB Real Estate

Appartementen en kantoorunits in voormalige LTS Meppel

Het monumentale hoofdgebouw van de LTS in Meppel gaat niet tegen de vlakte, maar wordt verbouwd tot appartementencomplex. Het college van burgemeester en wethouders verkoopt de LTS-locatie aan de Randweg aan investeringsmaatschappij RdB Real Estate, dat het hoofdkantoor heeft in het Duitse Essen, maar sinds vorig jaar ook een vestiging in Meppel. 

Sinds de verhuizing, in 2014, van Stad & Esch naar de Scholencampus Ezinge staat het scholencomplex leeg. Het bestaat uit het hoofdgebouw van vier verdiepingen, een gymnastiekgebouw dat met een luchtbrug is verbonden aan het hoofdgebouw, en het voormalige praktijkgebouw. Het gebouwde oppervlakte bedraagt ruim 10.000 vierkante meter. De percelen hebben een oppervlakte van ongeveer 16.473 vierkante meter. Het sportveld bij de voormalige school valt buiten de verkoop. Op deze plek willen de gemeente en Woonconcept sociale woningbouw realiseren.

In het plan van RdB Real Estate wordt het hoofdgebouw opgeknapt en hierin worden 32 appartementen en 12 kantoorunits gerealiseerd. Het praktijkgebouw wordt gesloopt en hier worden 16 twee-onder-een-kapwoningen gebouwd.  Het college heeft voor RdB Real Estate gekozen vanwege ‘het beste plan met de meest aantrekkelijke bieding’. In het plan is veel aandacht besteed aan groen en duurzaamheid. Zo worden op het dak van het monumentale hoofdgebouw 300 tot 350 zonnepanelen geplaatst en worden de parkeerplaatsen uitgerust met laadmogelijkheden voor elektrische auto’s. De woningen en kantoorunits worden gasloos en met LED verlichting uitgevoerd. Er wordt tevens een ecologische binnenplaats aangelegd als  ontmoetingsplaats bewoners en omwonenden. 

Nieuwe toekomst

,,Het plan van RdB Real Estate zorgt dat het complex weer een nieuwe toekomst krijgt. Het college heeft gekozen voor een hoogwaardige invulling van dit markante gebouw’’, aldus wethouder Roelof Pieter de Koning. De gemeente startte de verkoopprocedure van de voormalig LTS juli vorig jaar.  Er zijn in totaal vier biedingen ingediend, waarvan RdB Real Estate als beste is verkozen. 

De investeringsmaatschappij is midden jaren 80 opgericht door Rolf de Boer en bouwde aanvankelijk bedrijfsverzamelpanden. Na het vallen de Berlijnse Muur werden  de activiteiten grotendeels naar Duitsland verplaatst en is geinvesteerd in wooncomplexen door heel Duitsland in onder meer Berlijn, Essen, , Duisburg, Bochum, Chemnitz, Magdeburg en Dortmund. In Nederland bestaat het portfolio uit zowel woon- als bedrijfspanden in onder meer Meppel, Emmeloord, Zwolle en Rijswijk.

Volledig scherm
De voormalige LTS-locatie aan de Randweg vanuit de lucht met links het hoofdgebouw en rechts de praktijklokalen. © gemeente meppel
Volledig scherm
Schetsontwerp van de nieuwe invulling van het terrein. Het hoofdgebouw blijft behouden en de praktijklokalen maken plaats voor woningen. © RdB Real Estate

Kop van Overijssel