Volledig scherm
Barbara Lok in boerderijherberg Lavandula, de nieuwe locatie voor de optredens van Podium Lokaal. © Martijn Bijzitter

Barbara Lok verhuist met haar huiskamerconcerten naar de polder

Barbara Lok en haar Podium Lokaal gaan opnieuw verhuizen. Dit keer noodgedwongen. Want Deel Vier in Baarlo is na de jaarwisseling niet meer beschikbaar voor de huiskamerconcerten.

Na slechts twee optredens in Deel Vier moet Lok op zoek naar een nieuwe plek. Eigenaresse Jo Langenberg stopt met het conferentieoord en wil wat anders gaan doen op de locatie tussen Zwartsluis en Hasselt. Lok - zangeres, zangdocent, koordirigent, componist (onder meer voor de regionale musicals zoals Storm over Beulake) en organisator van concerten - verkast naar een bijna vergelijkbare locatie op de grens van het oude en nieuwe land, boerderijherberg Lavandula aan de Uiterdijkenweg tussen Blokzijl en Marknesse.

Na een optreden van singer-songwriter Stephanie Struijk in oktober en het aanstaande concert van blueszanger Ralph de Jong op 14 december, eindigt het kortstondige avontuur in Deel Vier. ,,Heel vervelend, maar het is niet anders’’, zegt Barbara Lok over de noodgedwongen verhuizing. De zoektocht naar een nieuwe plek voor de huiskamerconcerten heeft niet lang geduurd. ,,Ik had van deze locatie wel eens eerder gehoord. Het was een lavendelboerderij, maar door de slechte oogst heeft de eigenaar het moeten verkopen. De nieuwe eigenaren hebben er wat anders van gemaakt. Ik heb ze gewoon gebeld met de vraag of ze openstaan voor de concerten. En dat bleek het geval te zijn. Dit is ook weer een hele mooie plek.’’

Quote

Dit is ook weer een hele mooie plek

Barbara Lok, organisator huiskamerconcerten

Driegangenmenu

Lavandula is nu een locatie voor feesten, vergaderingen en het sluiten van huwelijken, en beschikt daarom al over de nodige voorzieningen. Veel hoeft er volgens Barbara Lok niet te gebeuren voor een optreden.  ,,Stoeltjes gezellig neerzetten en de installatie opbouwen. Dat is het.’’ Ze geeft aan er met de verhuizing eigenlijk op vooruit te gaan. ,,Er kunnen meer mensen in, ongeveer zeventig personen. En er is een mogelijkheid voor bezoekers om een driegangenmenu te nemen na een optreden, zodat eigenlijk een klein theaterarrangement ontstaat. De verhuizing biedt ook kansen, zoals weer een ander publiek.’’ Vooralsnog zijn er twee optredens gepland: Elske DeWall bijt op zondag 1 maart het spits af, een week later gevolgd door Sandra van Nieuwland.

START IN SINT JANSKLOOSTER

Barbara Lok begon in 2015 in haar toenmalige woonplaats Sint Jansklooster met het organiseren voor kleinschalige voorstellingen onder de naam Podium Lokaal. In haar eigen boerderij werden drie seizoenen voorstellingen gegeven op de zondagmiddag. De bezoekers namen plaats op stoelen die afkomstig waren uit theater De La Mar in Amsterdam. ,,Ach, die theaterstoelen staan al een tijdje opgeslagen. Wie weet kan ik ze op de nieuwe plek weer gaan gebruiken. Dat zal ik eens gaan overleggen.’’

Toen Lok van Sint Jansklooster verhuisde naar haar geboorteplaats Zwartsluis, vond ze met de optredens een jaar lang onderdak in Stadspaleis Old Ruitenborg in Vollenhove. Dit jaar werden de huiskamerconcerten gehouden in Deel Vier in Baarlo en nu verhuizen ze dus naar de polder. 

Kop van Overijssel