Barones leeft mee tijdens benefiet voor door valwind getroffen Vollenhoofs landgoed De Oldenhof

update - videoEr is al veel gezegd en geschreven over die rampzalige nacht van 4 of 5 juni. Op landgoed De Oldenhof bij Vollenhove knakten door een valwind zeker honderd eeuwenoude eiken en beuken. Ze ploften rakelings langs de tentjes op het natuurkampeerterrein en de boerderij annex koffie- en theeschenkerij van Taco en Aafke Jongman. Toen de storm was uitgeraasd restte chaos. Maar een dikke maand later klinkt het nijvere lied van de kettingzaag, is het hart vol van medeleven en met de zaterdag gehouden benefiet de kas wat gespekt voor het noodzakelijke natuurherstel, dat volgens het echtpaar Jongman nog jaren duurt.

Volledig scherm
Planken zagen van de tijdens de juni-storm omgewaaide bomen. Op de achtergrond de havezathe De Oldenhof. © Wilbert Bijzitter

Soms staan ze samen even verdwaasd te kijken naar het tafereel: de door stoom aangedreven zaagmachine die onvermoeibaar hakkepuft en de krachtpatser die plakken zaagt van tijdens de storm gevelde bomen. Het grootste paardenras ter wereld dat bomen uit het bos sleept. Vader en zoon die creatief kettingzagen en aan de lopende band siergoed of houten zitjes verkopen. Allemaal zijn ze in touw om het landgoed er weer bovenop te helpen. Goed voor kippenvelmomentjes. ,,Fantastisch wat hier gebeurt’’, zegt Taco Jogman met ontroering in zijn stem. ,,Deze actiedag was in vijf minuten tijd opgezet, iedereen leeft met ons mee.’’ Over de opbrengst van de actie, die via de website doorloopt, kon Jongman nog niets zeggen.

Hoor je op De Oldenhof doorgaans alleen gekwinkeleer, deze zaterdag is het een bedrijvigheid van jewelste. Overal ratelen zagen. Groot materieel giert en piept, braakt planken, balken en hapklaar kachelhout uit. Sommige gasten roosteren iets boven open vuur voor het goede doel, of adopteren een boom. Het herstel? ,,Een meerjarenplan’’, zegt de eigenaar van het natuurkampeerterrein op het 54 hectare omvattende landgoed, met verder een omstreeks 1635 gebouwde havezathe met gracht en tuinen, boerderijen, agrarische gronden en bos.  ,,De Oldenhof is een rijksmonument, dus kijken ook provincie en rijk kritisch mee’’, zegt Jongman.

Barones

Velen laten hun hart spreken en doneren. Onder de ongeveer duizend bezoekers ook een oude bekende: mevrouw Clara Sloet van Oldruitenborgh wilde dit met eigen ogen zien. De barones, die de havezate zo lang bewoonde en zich jarenlang met ziel en zaligheid inzette voor beheer en behoud van landgoed De Oldenhof, was zichtbaar geraakt door de ravage. Al relativeert ze wel. ,,Een gebeurtenis met een lach en een traan. Ik heb al veel stormen meegemaakt en overleefd. Er komt altijd weer iets nieuws voor terug.’’ Taco en Aafke Jongman weten het. ,,Iemand zei ons: er heeft een tornado gewoed, maar ook een engeltje gevlogen.’’

Volledig scherm
Tijdens de benefiet werden onder meer speciale nestkastjes verkocht. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel