Volledig scherm
Het waterschap waarschuwt voor blauwalg in Zwartsluis en Genemuiden. © Archief

Blauwalg in Zwartsluis en Genemuiden, contact met water vermijden!

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft blauwalg geconstateerd in de Barsbeek in Zwartsluis en de Bergingsvijver in Genemuiden. Hoewel het geen zwemlocaties zijn, adviseert het waterschap zowel mens als dier niet in contact met het water te komen.

Ook in Hasselt zijn de grachten onderzocht, maar daar werd geen blauwalg aangetroffen. De onderzoekers troffen wel veel algengroei aan dat zich in een later stadium kan ontwikkelen tot blauwalg.

Irritatie

Aanraking met blauwalg kan zorgen voor irritatie aan de huid en ogen. Ook hoofdpijn, maag- en darmklachten zijn problemen die voor kunnen komen, maar ook ernstigere gezondheidsproblemen.

Blauwalg is een bacterie die in oppervlaktewater voorkomt. Bij hoge temperaturen kunnen de algen tot bloei komen en zorgen voor blauw-groene drijflagen op het water.

 1. Gemor in Sint Jansklooster rond vernoeming schaatsheld Evert van Benthem
  PREMIUM
  video + poll

  Gemor in Sint Janskloos­ter rond vernoeming schaats­held Evert van Benthem

  Komt dat Evert van Benthemplein in Sint Jansklooster er nu wel of niet? Dat is de grote vraag na de publicatie in de Stentor van afgelopen zaterdag. De kans leek fors toegenomen nadat deze krant ontdekte dat er een ontsnappingsclausule zit in de gemeentelijke regelgeving, die verbiedt dat nog levende personen worden vernoemd. Maar er klinken nu ook andere geluiden in het dorp, waar de tweevoudig Elfstedentochtwinnaar tot zijn emigratie naar Canada, in 2000, woonde aan De Leeuwte.
 2. Stentor-verslaggeefster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet
  PREMIUM
  video

  Sten­tor-verslag­geef­ster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet

  We doen massaal onze inkopen op internet. Waarom naar een winkel gaan, als het gemak van online bestellen zo groot is? Maar er is een keerzijde. De vele pakjes die worden teruggestuurd zijn vaak onverkoopbaar en zorgen voor een nieuwe afvalberg. Verslaggever Phaedra Werkhoven, die zelf een grote onlineklant was, duikt in de wereld van het nieuwe kopen en komt tot een verrassende conclusie.

Kop van Overijssel