Volledig scherm
Het waterschap waarschuwt voor blauwalg in Zwartsluis en Genemuiden. © Archief

Blauwalg in Zwartsluis en Genemuiden, contact met water vermijden!

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft blauwalg geconstateerd in de Barsbeek in Zwartsluis en de Bergingsvijver in Genemuiden. Hoewel het geen zwemlocaties zijn, adviseert het waterschap zowel mens als dier niet in contact met het water te komen.

Ook in Hasselt zijn de grachten onderzocht, maar daar werd geen blauwalg aangetroffen. De onderzoekers troffen wel veel algengroei aan dat zich in een later stadium kan ontwikkelen tot blauwalg.

Irritatie

Aanraking met blauwalg kan zorgen voor irritatie aan de huid en ogen. Ook hoofdpijn, maag- en darmklachten zijn problemen die voor kunnen komen, maar ook ernstigere gezondheidsproblemen.

Blauwalg is een bacterie die in oppervlaktewater voorkomt. Bij hoge temperaturen kunnen de algen tot bloei komen en zorgen voor blauw-groene drijflagen op het water.

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

Kop van Overijssel