Volledig scherm
De in Extra Verte op Urk werkende Daisy showt de door Johannes de Boer gemaakte bloemenkraag. © eigen foto

Bloemisten uit Urk en Giethoorn niet op podium van NK Bloemsierkunst

Marla Hoorn uit Giethoorn en Johannes de Boer uit Urk zijn bij het Nederlands kampioenschap bloemsierkunst niet in de top drie geëindigd.

De op het NK debuterende Johannes de Boer (37) viel net buiten het podium, maar was erg blij met zijn vierde plaats. ,,Ik hoopte op een top 5-klassering en dat is gelukt. Het was een enorme ervaring om op dit podium te staan.” De eveneens debuterende 24-jarige Gieterse Marla Hoorn reageerde nuchter op haar elfde plaats. ,,Helaas niet in de prijzen, maar een super leuke ervaring. Over vier jaar gaan we er weer voor”, aldus Hoorn, die in Steenwijk volgende week het nieuwe winkelpand opent van Sorelle Bloem & Kado, de zaak die ze sinds drie jaar met haar zus Lyanne runt.

Duizend bloemen

Elf finalisten streden tijdens het tweedaagse kampioenschap om de prijzen tijdens het evenement van brancheorganisatie Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW). Ze gebruiken per persoon rond de duizend bloemen in hun vijf creaties. Twee werkstukken mochten ze thuis voorbereiden en ter plekke van verse bloemen voorzien, waaronder een door een model geshowde bloemenkraag. De drie andere opdrachten kregen ze ter plekke. Zowel Marla als Johannes tonen de door hen gemaakte creaties de komende dagen in hun bloemenzaken.

De titel ging in Veenendaal naar Hanneke Frankema uit Schipluiden, die al tal van prijzen heeft gewonnen zoals de Barcelona World Flower Cup. Zij gaat Nederland over twee jaar vertegenwoordigen bij het in Polen te houden EK. De plaatsen twee en drie zijn voor Tom Siebers uit Gemert en Geertje Stienstra uit Heerenveen.

Kop van Overijssel