Volledig scherm
Foto van Kamp Conrad die is gebruikt voor de omslag van het boek. © Stichting Herinnering Kamp Conrad

Boek over Moluks kamp bij Rouveen is klaar

Het boek Kinderen van Kamp Conrad is gereed. De presentatie is op 1 september. Kamp Conrad is een voormalig Jodenkamp in Rouveen, waar na de Tweede Wereldoorlog 23 Molukkse gezinnen werden gehuisvest.

Het boek wordt uitgegeven door de in 2010 opgerichte Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966. Al eerder realiseerde die de plaatsing van een monument tegenover de voormalige ingang van het kamp, en de Rouveense filmmaker Geertjan Lassche maakte een documentaire met stichtingsvoorzitter Mathijs Souhoka in de hoofdrol. Die vertelde over zijn kinderjaren in het kamp en hij ging in gesprek met autochtone Rouveners.

De inmiddels overleden Souhoka was ook begonnen aan de samenstelling van een boek. Omdat zijn materiaal onvindbaar leek, besloot het bestuur - in samenspraak met zijn familie - een nieuw boek te maken. In De kinderen van Kamp Conrad staan veertig interviews met oud-bewoners van de tweede generatie. Terwijl hier aan gewerkt werd, vond dochter Salomy Souhoka alsnog het materiaal van haar vader. Dat is alsnog in het boek verwerkt. 

Volledig scherm
De inmiddels overleden Mathijs Souhoka, oud-bewoner van Kamp Conrad in Rouveen, nam het initiatief voor het boek dat binnenkort verschijnt. © Dick Nicolai

Moluks dorp

Kamp Conrad ontstond in 1929, toen aan de westzijde van het Conradkanaal twee barakken werden gebouwd in het kader van de werkverschaffing. Later verhuisde  het kamp naar de andere kant van het kanaal. Vanaf april 1942 namen de Duitsers het kamp over om  er Joodse mannen te huisvesten, die werkten aan de aanleg van een weg.

KNIL-militairen

Na de oorlog werd het kamp gebruikt als interneringskamp voor NSB'ers, was er een landbouwschool in gevestigd en werd Kamp Conrad van 1954 tot 1966 een Moluks dorp. Daar woonden  23 gezinnen met in totaal ongeveer 180 gezinsleden.  Het ging om KNIL-militairen en hun gezinnen, die na het uitroepen van het zelfstandige Indonesië niet terug konden naar de Molukken. Tijdelijk zouden ze naar Nederland komen, maar dat werd uiteindelijk voor altijd. 

  1. Mudrun Boer en Burger in Kallenkote: ‘Tot je nek in de drek’
    PREMIUM

    Mudrun Boer en Burger in Kallenkote: ‘Tot je nek in de drek’

    Met een enorme buikschuiver over een stuk landbouwplastic glijden CDA-statenlid Eline Vedder en VVD-Europarlementariër Jan Huitema zaterdag zij aan zij over de finish van Mudrun Boer en Burger. Net als de andere honderd deelnemers gaan ze tot hun nek in de drek in het drassige veengebied achter de Maargies Hoeve. De organiserende studenten van de Terra MBO Meppel willen met dit evenement een verbinding leggen tussen boer en burger.

Kop van Overijssel