Volledig scherm
De NVWA trof 100 koeien en 80 schapen aan die door een boer uit Steenwijkerland ernstig werden verwaarloosd. © NVWA

Boerderij in Steenwijkerland zes maanden op slot voor verwaarlozing van circa 180 dieren

De 46-jarige boer uit de gemeente Steenwijkerland bij wie onlangs ruim 100 verwaarloosde koeien en 80 schapen zijn afgevoerd, moet zijn agrarisch bedrijf zes maanden stilleggen. Hij mag zijn land wel aan anderen ter beschikking stellen, zolang hij geen bedrijfsdieren voor eigen rekening en/of risico houdt. De agrariër mag geen enkele rol spelen bij de verzorging van de dieren. 

Met deze uitspraak heeft de meervoudige economische raadkamer van Rechtbank Overijssel  de strafeis van het Openbaar Ministerie in deze zaak overgenomen. Het OM had eerder geëist dat de boerderij zes maanden op slot gaat. 

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) troffen een paar weken geleden bij een controle op de boerderij schrijnende taferelen aan. Dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen, runderen zaten onder de mest en voerbakken zaten vol met schimmel en verrot voer.  Veel schapen en koeien kampten daarnaast met een slechte lichamelijke conditie en bij jonge dieren constateerden de inspectiedienst groeiachterstanden. Een aantal dieren had last van ontstekingen. De situatie was zo zorgelijk dat werd besloten de dieren meteen te laten afvoeren.

De raadsman van de boer had tijdens de zitting  de meningen van de dierenarts en de veehandelaar aangehaald. Zij hebben volgens de raadsman verklaard dat, indien ze een week de tijd hadden gekregen, de NVWA niet had hoeven op te treden. Het bedrijf had dan een gezondheidsplan en behandelplan gereed gehad. De dierenarts heeft verklaard dat hij het bedrijf twee keer in de maand bezocht en dat hij bij zijn laatste bezoek heeft geconstateerd dat het er allemaal goed uit zag. Opvallend was toen wel dat het voer minder was geworden.

Dierenzorg

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie verklaarde vorige week in de Stentor dat de boer kan worden aangeklaagd voor het onthouden van de nodige dierenzorg. De maximale straf daarvoor is een gevangenisstraf van drie jaar.  Die straf legde de rechtbank niet op. Het was niet voor het eerst dat de boer in kwestie de regels voor dierenwelzijn overtrad. In 2013 werden bij hem om deze reden al eens tientallen runderen afgevoerd.

Kop van Overijssel