Volledig scherm
De onthulling van het bronzen beeld in Baars. © Wilbert Bijzitter

Bronzen beeld in Baars herinnert aan twee eeuwen Het Heideveld

Met de onthulling van een bronzen beeld en de presentatie van een boek is zaterdag stilgestaan dat op 16 februari 1819 Het Heideveld is opgericht.

Het beeld staat in Baars, op de kruising van de Prins Willem Alexanderlaan met de Baarsweg. De onthulling gebeurde door Elise en Angela Hof, kleindochters van Bertus de Boer, de vorig jaar overleden secretaris/penningmeester van Het Heideveld. Hij vervulde die functie 35 jaar. Het bronzen beeld is gemaakt door de kunstenaar Frits Stoop, die in 2002 ook In de Ribben in Kalenberg heeft gemaakt. Het stelt voor een man, die uitkijkt over het omliggende landschap dat met noeste arbeid is ontgonnen en vruchtbaar gemaakt.

Dat en nog veel meer, beschrijft de aan de IJsselacademie verbonden historicus Martin van der Linde uit Sint Jansklooster in zijn boek, dat als titel heeft Het Heideveld, boerenrepubliek aan de Reune. Bij de jubileumviering in Willemsoord werden tevens twee wandelroutes van 8,5 kilometer en een 30 kilometer lange fietsroute door het land van Het Heideveld gelanceerd.

Annexatie

De vereniging Het Heideveld werd twee eeuwen geleden opgericht ter bescherming tegen de Maatschappij van Weldadigheid. Die wilde voor de realisering van de kolonie Willemsoord een groot deel van de woeste Steenwijkerwoldse heidevelden annexeren. Hier staken de erfgenamen van ’t Wold een stokje voor. Ze eisten hun eigendommen op vormden Het Heideveld, 360 hectare grond rond Willemsoord, Steenwijkerwold, Marijenkampen, De Pol, Baars, Witte Paarden en Basse.  In 1820 werd een deel van het grondbezit afgestaan aan de Maatschappij van Weldadigheid, maar dat gebied werd in gedeeltelijk teruggekocht.

Tweehonderd jaar later  bestaat de vereniging nog steeds en beheert het gebied dat naast weilanden bestaat uit bos, houtwallen en vennetjes. De opbrengst van de verpachte agrarische grond en de houtverkoop komt jaarlijks ten goede aan de gemeenschap. Zo ging er geld naar diverse buurthuizen, zwembad ’t Tolhekke, voetbalvereniging Willemsoord en naar de aanschaf van AED’s.

Kop van Overijssel