Buurman, trek je mijn huis even recht? Tuurlijk! Geen probleem!

videoDe monumentale burgemeesterswoning uit 1860 die Marcel Wieling op het oog had in Zwartsluis staat 35 centimeter uit het lood. Hoe trek je dat in hemelsnaam weer recht? Geen nood, want daar is ineens buurman Harm Bonsink die dit wel op zich wil nemen. Ervaring? Nee. Expertise? Genoeg. ,,Ik heb twee seconden nagedacht en toen ja gezegd.’’  

Een zilverreiger scheert over het vlakke water dat het Groot Lageland van het Klein Lageland scheidt, vlakbij het oude sluisje in de historische kern van Zwartsluis. Enkele fanatiekelingen werpen een hengel, al wijst de thermometer naar waarden onder nul. De fraaie oude huizen op de linkeroever, het Groot Lageland, staan er schots en scheef bij. Eén van hen spant de kroon. Het statige pand op nummer 21 helt zwaar over naar rechts.  Het monument - in de volksmond bekend als het scheve huis - zakt langzaam maar zeker weg in de ingeklonken veengronden. Deed je er niks aan, dan zou het huis mettertijd welhaast vanzelf in de bodem verdwijnen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Buurman en buurman trekken een huis recht: Harm Bonsink en Marcel Wieling klaren de klus samen. © Martijn Bijzitter
  1. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
    PREMIUM
    video

    Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

    Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Kop van Overijssel