Buurman, trek je mijn huis even recht? Tuurlijk! Geen probleem!

videoDe monumentale burgemeesterswoning uit 1860 die Marcel Wieling op het oog had in Zwartsluis staat 35 centimeter uit het lood. Hoe trek je dat in hemelsnaam weer recht? Geen nood, want daar is ineens buurman Harm Bonsink die dit wel op zich wil nemen. Ervaring? Nee. Expertise? Genoeg. ,,Ik heb twee seconden nagedacht en toen ja gezegd.’’  

Een zilverreiger scheert over het vlakke water dat het Groot Lageland van het Klein Lageland scheidt, vlakbij het oude sluisje in de historische kern van Zwartsluis. Enkele fanatiekelingen werpen een hengel, al wijst de thermometer naar waarden onder nul. De fraaie oude huizen op de linkeroever, het Groot Lageland, staan er schots en scheef bij. Eén van hen spant de kroon. Het statige pand op nummer 21 helt zwaar over naar rechts.  Het monument - in de volksmond bekend als het scheve huis - zakt langzaam maar zeker weg in de ingeklonken veengronden. Deed je er niks aan, dan zou het huis mettertijd welhaast vanzelf in de bodem verdwijnen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Buurman en buurman trekken een huis recht: Harm Bonsink en Marcel Wieling klaren de klus samen. © Martijn Bijzitter
  1. Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneperveen
    PREMIUM

    Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneper­veen

    Met hun droge worsten, hun kant-en-klaarmaaltijden en hun hamsoorten gooiden de slagers en worstenmakers van Slagerij Lantinga uit Wanneperveen en Meppel zulke hoge ogen bij de Europese slagersvakwedstrijden van La Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau, dat ze zich nu Nationaal Kampioen van Nederland mogen noemen. ,,Het is de Champions League van de slagersvakwedstrijden", zegt een trotse Bert-Jan Lantinga, eigenaar van de slagerij.

Kop van Overijssel