Noorderboog-bestuurder Erwin Duits
Volledig scherm
Noorderboog-bestuurder Erwin Duits © Noorderboog

Coronavirus duikt op in Steenwijker zorginstellingen

Bij de  zorginstellingen Zonnekamp en Nijenstede in Steenwijk is het coronavirus opgedoken. Bestuurder Erwin Duits van de overkoepelende zorgorganisatie Noorderboog bevestig dit.

Bij woonzorgcentrum Nijenstede zijn bewoners van aanleunwoningen besmet. In verpleeghuis Zonnekamp gaat het om bewoners van de afdeling geriatrische revalidatiezorg. Op deze gespecialiseerde afdeling verblijven ouderen tijdelijk, vaak na een ziekenhuisopname, voor intensieve zorg en een behandeling. 

Kaailanden

Eerder werd het eveneens tot Noorderboog behorende verpleeghuis Kaailanden in Meppel zwaar getroffen door het coronavirus. Donderdag meldde Duits het overlijden van drie bewoners. Verder zijn enkele andere bewoners ziek en dat geldt ook voor ene aantal personeelsleden. De besmette bewoners zitten in quarantaine op hun kamers. 

De positief geteste medewerkers zitten thuis. Ze zijn volgens Duits op dit moment niet zo ziek dat ziekenhuisopname nodig is. In een videoboodschap aan de bewoners van de instellingen en het personeel van Noorderboog zegt Erwin Duits grote waardering te hebben voor het handelen van het personeel van Kaailanden.

Afscheid

,,Twee weken geleden hadden we een besmette bewoner, nu hebben we meerdere doden”, zegt Duits. ,,We hebben dit helaas niet kunnen voorkomen. Het is ongelooflijk snel gegaan.” De nabestaanden van de drie overleden bewoners hebben in zekere mate afscheid kunnen nemen, zegt Duits. ,,We hebben geprobeerd dat zo goed mogelijk te regelen. Maar een afscheid verloopt vanwege alle coronamaatregelen wel heel anders dan anders.”

Geraakt

Duits zegt geraakt te zijn door de heftige ontwikkelingen. ,,Je bent als oudere al zorgbehoevend, daarna mag je geen bezoek meer ontvangen en nu ook nog dit. Dit doet mij echt wat als mens. Daarom ook alle lof voor het zorgpersoneel wat er nu staat.” 

Quote

Dit doet mij echt wat als mens

Erwin Duits, bestuurder Noorderboog

Kop van Overijssel