Volledig scherm
De praalwagen Marionetten won diverse prijzen maar kieperde op de terugweg naar de bouwplaats om en viel in een weiland naast de weg. © Wilbert Bijzitter

Corsowagen kiepert om tijdens rit naar bouwplaats bij Sint Jansklooster

Grote schrik zaterdagmiddag in Sint Jansklooster bij de bouwers van de praalwagen Marionetten. Op weg van het door naar schatting tweeduizend mensen bezochte corsofestival in het dorp naar de bouwplaats, kieperde het gevaarte ineens om. Er zat niemand op en er vielen geen gewonden.

De praalwagen met enkele metershoge in  staal en dahliabloemen uitgevoerde poppen, kwam terecht in een droge sloot en een weiland. ,,Wat de oorzaak is dat de wagen ineens omviel weten we nog niet’’, zegt voorzitter Hoege Heetebrij van corso-organisatie COV. ,,Maar daar gaan we zeker nog naar kijken.’’ Na te zijn gealarmeerd gingen bestuur en leden van de Commissie Veiligheid & Techniek gelijk naar de plek des onheils. ,,Ja, iedereen was enorm geschrokken, maar verder was er niets aan de hand. Gelukkig niet.’’ Bij het bergen van de praalwagen, die deze week toch zou worden afgebroken, werd het verkeer korte tijd omgeleid over de parallelweg. ,,De poppen zijn snel losgebrand van het onderstel en binnen een uur was alles opgeruimd.’’   

Prijzen

De schrik bij de leden van corsogroep Alliance maakte zaterdagavond plaats voor grote vreugde. Toen werd bekend dat hun praalwagen drie prijzen had gewonnen, naast de tweede plaats in de eindrangschikking. Het ging om de verlichtingsprijs van het avondcorso, figuratieprijs (de grote poppen werden door mensen met touwen in beweging gebracht) en de Gouden Dahlia, de prijs die de wagenbouwgroepen toekennen aan de in hun ogen mooiste praalwagen. Corsowinnaar Olympia won met Ukai ook de publieksprijs.

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Kop van Overijssel