Co Nagelkerke van het Drukkerijmuseum legt op de nog altijd werkende drukpers een sjabloon van de voormalige Oranjekrant.
Volledig scherm
PREMIUM
Co Nagelkerke van het Drukkerijmuseum legt op de nog altijd werkende drukpers een sjabloon van de voormalige Oranjekrant. © Pedro Sluiter

Dagblad Trouw had in Tweede Wereldoorlog Meppel als bakermat

Wie denkt dat dagblad Trouw een Amsterdamse krant is, heeft het mis. Het eerste exemplaar werd in januari 1943 gedrukt in Meppel. De drukkersstad was in de oorlog de spil van illegaal drukwerk, zo is te zien tijdens een in Drukkerijmuseum te openen tentoonstelling ‘Meppel, drukkersstad tijdens de Tweede Wereldoorlog’. 

Het was januari 1943 toen Meppelers Henk Veldhuis, Henny Lenstra en Gerrit Vos in de nachtelijke uren op een relatief stille vlakdrukmachine verzetskrant de Oranjebode drukten bij de Meppeler drukkerij Veenstra en De Vries. Wim Speelman en Cornelis Meijer zorgden voor de verspreiding. Verzetskranten Het Parool, De Waarheid en Vrij Nederland bestonden al, maar in protestantse kring werden die niet christelijk genoeg bevonden. 

Kop van Overijssel