Volledig scherm
Opperste concentratie bij de lokale favoriet uit Ossenzijl Richard Veenstra. © Martijn Bijzitter

Dartstoernooi Open Steenwijkerland kan prima af zonder Britten

In de evenementenhal van De Meenthe wonnen Wesley Harms en Femke van Zuiden gisteren de veertiende van het dartstoernooi Open Steenwijkerland. Concurrentie kregen zij daarbij vooral van andere Nederlanders. De buitenlandse darters blijven weg.

Richard Veenstra deert het niet dat er geen buitenlandse topdarters naar Steenwijk zijn gekomen. ,,Er doen nog genoeg Nederlandse topdarters mee, zoals Chris Landman uit Wapenveld, Danny Noppert uit Joure en Wesley Harms uit Alkmaar, dus het is beslist geen makkie”, verzekert de topdarter uit Ossenzijl. 

Trammelant

Organisator Pieter Bloksma kan wel verklaren waarom de buitenlandse deelname zich beperkt tot twee Polen en een Duitser. ,,Er is trammelant bij de BBO (British Darts Organisation, red.) en er is ook een challenger toernooi in het Engelse Wigan”, legt hij uit.

Bij vorige edities van het Open Steenwijkerland deed wel een aantal buitenlanders mee. ,,We lieten Engelsen overkomen om een demonstratie te geven in lokale kroegen. Maar omdat daarvoor geen animo meer is, kunnen wij hen als non-profitorganisatie geen geld meer bieden om te komen spelen”, zegt Bloksma. Hij haalt de schouders op. ,,Ach, ook al komen er grote namen, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat ze winnen.” 

Daarmee doelt hij op het koppeltoernooi van zaterdagavond, waarbij de lokale darters Sjoerd Koopman en Rick Schaafsma uit Wolvega de topdarters Derk Telnekes uit Deventer en Sven Groen uit Wijhe verrassend in de eerste ronde versloegen. In de kwartfinale werden de Wolvegasten overigens uitgeschakeld tegen de latere winnaars: Roberto Di Natale en Etienne Dorssers.

Verliezersfinale

Femke van Zuiden behaalde in het koppeltoernooi ook een mooi resultaat. Samen met de Duitser Florian Hempel won zij de verliezersfinale. Op zondag strijdt de Gieterse met de andere vrouwelijke darters om de hoofdprijs van 250 euro. 

De winnares van 2019 weet met succes haar titel te prolongeren. In de spannende finale verslaat ze Lerena Rietbergen met 4-3. Bij de 189 heren wint Wesley Harms in de finale overtuigend met 6-1 van Danny Jansen. Hij mag een cheque van 500 euro meenemen. Veenstra, die in de achtste finales verliest van Chris Landman, beschouwt het Open Steenwijkerland als een mooi opwarmertje voor het Dutch Open in Assen. Hier wil hij de behaalde titel van 2019 verdedigen. Van het Open Steenwijkerland is hij trouwens de ambassadeur. ,,Ik beschouw dit als mijn thuisbasis en met 250 deelnemers en 82 banen is dit is een van de grootste toernooien in deze regio.”

Uitslagen Open Steenwijkerland

Finale koppeltoernooi: Rooster en Jongedijk 1-5 Di Natale en Dorssers

Winnaars verliezersronde koppeltoernooi: Van Zuiden en Hempel 3-0 Schreuder en Gerber

Finale heren: Danny Jansen 1-6 Wesley Harms

Finale heren verliezersronde: Jan Pieter van der Vegt 4-1 Erik Klaver

Finale dames: Femke van Zuiden 4-3 Lerena Rietbergen

Finale verliezersronde dames: Melissa Landkroon 3-0 Hammie van der Kamp

Finale aspiranten: Massimo Balsamo 4-0 Bert Neggers

Finale junioren: Jurgen Schuiterd 4-3 Justin Dekker

Alle overige uitslagen komen op de site ostw.nl te staan.

Kop van Overijssel