De twee wietplanten van Jan (73) uit Hasselt moeten weg: ‘Een ramp voor mijn zieke vrouw’

videoNaast een moestuintje hebben Jan (73) en Jannie (68) van Raalte in hun tuin in Hasselt twee wietplanten staan. Jan gebruikt de plant om wietolie te maken zodat Jannie minder huidklachten heeft, maar door een anonieme melding dreigt de politie de planten zaterdag weg te halen.

,,Dat dit in Nederland zomaar weggehaald kan worden”, zegt Jan van Raalte een paar keer achter elkaar. Meteen daarna gaat de telefoon. Een voor hen onbekend iemand biedt aan om de planten te verplaatsen naar zijn tuin. ,,Dat kan niet, dan kan de plant ook weggegooid worden. Maar dit zegt wel dat iedereen ons wil helpen en met ons meeleeft.”

Medicinaal gebruik

De twee wietplanten staan in de tuin van Jan en Jannie voor eigen medicinaal gebruik. De politie kwam twee weken geleden na een anonieme melding langs en vroeg ze om de planten binnen veertien dagen weg te doen, maar dat doen ze niet. De politie komt waarschijnlijk zaterdag langs om ze weg te halen.

Dat is rampzalig voor Jannie. Ze gebruikt de olie van de plantjes al meerdere jaren om de huidaandoening psoriasis te onderdrukken. ,,Ik heb dit al 45 jaar en ben vaak naar de dokter geweest. Niets helpt, behalve dit. Het is een noodgreep. Anders heb ik veel jeuk, zelfs tot bloedens toe. Het gaat nooit helemaal weg, maar ik heb nu minder jeuk. We hebben nog een voorraad en ik verwacht als het op is weer meer jeuk. De planten stinken helemaal niet en de buren geven allemaal aan er geen problemen mee te hebben.”

De 73-jarige Jan van Raalte heeft wietplanten in de tuin staan om zijn vrouw te helpen.
Volledig scherm
De 73-jarige Jan van Raalte heeft wietplanten in de tuin staan om zijn vrouw te helpen. © Frans Paalman

Verboden

Normale wietolie helpt niet bij Jannie. ,,We kunnen wietolie kopen, maar dat helpt bij mij niet en het is duur. Die wietolie is ook chemisch bewerkt”, zegt Jannie. In Nederland is het verboden om wietplanten te hebben. ,,Er is een gedoogbeleid waarbij ook vijf of minder planten verwijderd worden, maar er is dan geen sprake van strafrechtelijke vervolging”, vertelt politiewoordvoerder Henk Kremer.

Jan en Jannie hebben gesproken met Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder. ,,Ik kan mij goed verplaatsen in de beweegredenen van hun om deze planten te hebben”, zegt Bilder. ,,Ik ben niet zo gelukkig met wat er gaande is. Dit is een zaak van de politie en ik kan niets voor ze betekenen. In Nederland hebben we een lastig beleid omtrent wiet.”

Quote

Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben

Jan van Raalte

Jan heeft weinig hoop dat hij de planten nog kan houden om zijn vrouw te helpen. ,,Ik kan denk ik pas over vier weken oogsten. Ik ben vandaag al even naar de politie geweest en heb gezegd dat we zaterdagmiddag weg zijn. Na 17.00 uur zijn we thuis en dan kunnen ze het ophalen. Het is mij de eer te na om de planten daarvoor zelf al weg te halen. Zulke planten moeten we juist koesteren. Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben. Het moet legaal worden. We zouden dit bij een coffeeshop kunnen kopen. Dat is illegaal gemaakt. Dat kan wel, maar dat gaan we toch niet doen?”, zegt Jan terwijl hij Jannie aankijkt.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er in de regio ophef ontstaat rondom het kweken van wietplanten voor eigen gebruik. Zo kreeg een jaar geleden een wijkagent in Harderwijk de volle laag toen hij op social media onderstaande foto plaatste van het opruimen van wietplanten op een balkon.

Volledig scherm
© Wijkagent Harderwijk Zuid

Binnen twee dagen stonden er al bijna duizend reacties onder het bericht, waarvan het gros negatief. De actie werd betiteld als ‘onzin’, ‘zielig’ en ‘te gek voor woorden’. De politie schrok enorm van de grove reacties en de wijkagent zag zich zelfs genoodzaakt zijn account te verwijderen.

De 73-jarige Jan van Raalte heeft wietplanten in de tuin staan om zijn vrouw te helpen.
Volledig scherm
De 73-jarige Jan van Raalte heeft wietplanten in de tuin staan om zijn vrouw te helpen. © Jasper van Loo

Kop van Overijssel