‘Documentaire Waterman over Giethoorn roept onbehaaglijk gevoel op’
LEZERSREACTIEIn welke mate is toerisme maakbaar? Toerisme en recreatie zijn onlosmakelijk verbonden met de leefomgeving in Giethoorn en dus ook met het water en de natuur. Zondag 2 mei werd de documentaireserie Waterman van BNN-VARA uitgezonden. In deze aflevering spelen Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden de hoofdrol. Ga de serie zeker kijken want het zijn prachtige beelden.
Aan het woord komen ondernemers, bewoners en natuurbeheerders over de vraag van wie het water eigenlijk is en wie welke belangen bij het water heeft. Maar de aflevering, waar ik zelf ook een kleine rol in mocht spelen, roept een onbehaaglijk gevoel bij mij op. Vooral door de tegenstelling die door presentator Menno Bentveld wordt geschetst: Is Giethoorn een plek om geld te verdienen, rustig te wonen of te recreëren?
Deze vraag mist nuance. Want wonen ondernemers niet ook in dit gebied? Recreëren zij er in hun vrije tijd niet ook? Maar ook: recreëren bewoners niet vaak ook in hun eigen omgeving? En hoeveel bewoners ondernemen er zelf bij? Er is soms sprake van tegengestelde belangen, maar zo plat als de vraag in de serie gesteld wordt, is de werkelijkheid niet.
‘Op geld beluste ondernemers‘
Dat geldt ook voor de vergelijking tussen de effecten van het huidige toerisme in Giethoorn en de stormvloed van 1776 waarbij het veendorpje Beulake door het water verzwolgen werd. Zijn ‘de op geld beluste ondernemers’ niet hard op weg om een natuurramp van vergelijkbare orde te ontketenen? De suggestieve vraag die in de aflevering wordt gesteld, is niet het enige dat schuurt. Het is vooral het gebrek aan historisch besef dat me raakt. Als mijn voorouders niet de drive hadden gehad om dit gebied door turfwinning te creëren, was er waarschijnlijk geen aantrekkelijk gebied geweest. Ondanks dat je ze kunt verwijten dat ze eerder uitgeveend hadden moeten raken, zijn ze wel de wortels van ons succes. Kleinschalig ondernemerschap, vooral in horeca en toerisme, op het platteland is nog steeds uitdagend. Het merk Giethoorn is gebouwd door mensen die hard hebben gewerkt. Niet alleen de ondernemers, maar ook de bewoners die ervoor zorgen dat hun tuin, erf en huis er prachtig bij liggen.
Familiebedrijven
Omdat Giethoorn hoofdzakelijk kleinschalige familiebedrijven kent, hebben de meeste bedrijven een langetermijnvisie. In Giethoorn bestaan geen grote ketens, maar werken families met opvolgende generaties als de voornaamste inspiratiebron. Dit beïnvloedt de dagelijkse keuzes. Ze vermijden grote risico’s, zijn vaak gericht op duurzaamheid en het onderhouden van relaties.
Onze afwezigheid vanwege de coronapandemie heeft de kwaliteit van het leven onder druk gezet. Dit heeft in sommige gevallen tot het afbrokkelen van ons sociale-cement en de verbindingen tussen culturen in ons dorp en het geluk van mensen geleid. Toerisme is een verworven product voor reizigers, bewoners, ondernemers én beleidsmakers.
Gabriella Esselbrugge is eigenaresse van hotel De Dames van De Jonge in Giethoorn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Hanzesteden zetten drie miljoen euro opzij om identiteit te vieren: ‘De Hanze is hypermodern’
Negen Hanzesteden in Gelderland en Overijssel zetten dit jaar bijna 3 miljoen euro opzij om hun identiteit te vieren. Ze willen het toerisme in Hanzejaar 2023 een impuls geven, maar hopen stiekem op meer. ,,De Hanze is hypermodern.’’ -
PREMIUM
Voetballers van vv Steenwijk zijn met steeds meer, maar daardoor ontstaat veldentekort: ‘Gemeente, help ons’
Voetbalvereniging Steenwijk zit qua ledenaantal in de lift, maar de voorzieningen die daarvoor nodig zijn blijven achter. Met name het aantal velden is niet meer genoeg voor alle wedstrijden en trainingen en dus moet er uitgeweken worden. Kan dat niet anders? Vice-voorzitter Gerrit Oosterhuis denkt van wel. ,,Met extra licht zijn we een eind.” -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Nieuws gemist? Schoonmaker Joop ontroert met lief briefje • Koek is op voor boer Harry
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
De belangrijkste vragen (en antwoorden) over de biomassacentrale in Steenwijk
De biomassacentrale IceBear in Steenwijk houdt de gemoederen al maandenlang bezig. De centrale zou bij omwonenden zorgen voor gezondheidsklachten en geluidsoverlast. De gemeente beantwoordde een rits aan bezorgde vragen van betrokkenen. Wie moet er bijvoorbeeld in de buidel tasten, en wat als er daadwerkelijk gezondheidsrisico’s zijn? De belangrijkste én opvallendste antwoorden op een rij. -
-
-
PREMIUMmet video
Richard Veenstra uit Ossenzijl hoort nu bij wereldtop van het darten, maar kan hij er ook van leven?
Richard Veenstra uit Ossenzijl behoort sinds een week tot het elitekorps van het mondiale darten, de PDC. Dat is dezelfde bond als waar bekende namen als Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en wereldkampioen Michael Smith in uitkomen. Maar elite-darter of niet, dit weekend doet Veenstra ‘gewoon’ mee aan de Open Steenwijkerland in De Meenthe in Steenwijk. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer