Volledig scherm
PREMIUM
Het is de bedoeling dat er aan de gevel van het voormalig gemeentehuis in Wanneperveen een herdenkingsplaat komt voor de in de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten burgemeester Roege. © Pedro Sluiter

Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat

Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.

De bedoeling is om een koperen of bronzen gedenkplaat te bevestigen aan de muur van het pand dat nu op die plaats staat. Dat heeft ook lange tijd dienst gedaan als gemeentehuis (eerst Wanneperveen en later Brederwiede) en is nu eigendom van Cor Hoorn van het gelijknamige bouwadviesbureau. Hij wil zijn medewerking verlenen aan de plaatsen van een gedenkplaat aan de muur. Pluim, die wel even heeft moeten slikken dat zijn oorspronkelijke plan niet doorgaat, en de nabestaanden van Roege, kunnen hier mee instemmen.

Kop van Overijssel