Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto

Door warmte zware dag voor figuranten en muzikanten bij corso in Vollenhove

Vollenhove beleeft vandaag niet alleen de kleurrijkste dag van het jaar, zoals de slogan van het bloemencorso luidt, maar ook een zonnige. De temperaturen kunnen de 30 graden wel eens aantikken.

Dat houdt in dat vooral de tientallen figuranten op en rond de praalwagens en de muzikanten van de showbands het zwaar krijgen tijdens de ongeveer twee uur durende middagrondgang. Volgens goed Venoos gebruik zorgen de aanwonenden van het parcours in de binnenstad voor verkoeling door bekertjes water uit te delen. De organisatie roept daar ook toe op.

Aan het corso doen elf praalwagens mee. De twaalfde, Klein Cuba, is er door het ontbreken van een goede bouwlocatie, voor het tweede achtereenvolgende jaar niet bij. ,,Maar ze hebben mij verzekerd dat ze volgend jaar weer een praalwagen bouwen’’, kijkt voorzitter Han Knol van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken al een jaar vooruit. ,,De groep heeft ook nog altijd een groot dahliaveld.’’

Het aantal dahlia’s is dit jaar in corsoland ‘een dingetje’. De weersomstandigheden (droogte en te koude nachten) hebben er voor gezorgd dat de planten een veel mindere opbrengst hebben. Sint Jansklooster had er vorige week mee te maken, Vollenhove nu ook, al is het probleem hier iets minder nijpend. ,,De afgelopen week was er overdag volop zon en was de nachttemperatuur niet te laag. Daardoor zijn er nog veel knoppen uitgekomen’’, zegt Harold Westhuis van de Bloemencommissie. Toch konden lang niet alle ruim 3 miljoen dahlia's worden geleverd. ,,Ik schat een tekort van 10 tot 15 procent.’’ De bouwers van de praalwagens hebben dat creatief opgelost door toepassing van andere materialen zoals hout, zaden en boomschors, waar bij dit corso sowieso al vaak gebruik van wordt gemaakt.

Volledig scherm
Dahliakoningin 2019 Jeanine Wijnand © Pedro Sluiter Foto
Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto

Ereprijs

Titelverdediger van de Ereprijs in het Vollenhoofse corso is de groep Stark Wark die het dertigjarig bestaan viert. Na hun winnende panter van vorig jaar komt de groep nu met de praalwagen Eensgezind, een groep samenscholende Maki-apen met hun kenmerkende wit-zwart geringde staarten. De onderwerpen zijn uiteenlopend. Zo duikt Fatal Attraction, drie opeenvolgende jaren (2015, 2016 en 2017) winnaar, met hun ontwerp Medic! in de oorlogsgeschiedenis. De Vereniging heeft zoals gebruikelijk een spektakelwagen: Walking with Dinosaurs, een groep ‘wandelende’ dinosaurussen, telt tegen de zestig figuranten. Geniaal stelt met de praalwagen Geplastificeerd  de vervuiling van de oceanen aan de kaak en de Noorse oppergod Odin staat centraal op de praalwagen van Excellent. Het tien jaar bestaande Venomenaal komt met de praalwagen over computervirussen, Viros, de groep 't Jakan laat het bij skiën populaire Freestyl Contest zien, Twee Nijenhuizen brengt met Worsteling een reusachtig mensenhoofd op het parcours, Nameless heeft haar versie van Roodkapje , Rataplan laat met Vervlogen de vergankelijkheid van het leven zien en Fulnaho duikt met Comics in de wereld van de strips.

Vanavond (aanvang 20.30 uur) trekt de corsostoet nogmaals door de voormalige Zuiderzeestad. Dan zijn de praalwagens verlicht. Voor het vertrek maakt de vakjury de uitslag bekend.

Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto
Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto
Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto
  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Kop van Overijssel