Volledig scherm
Felle, uitslaande brand bij papierrecyclingbedrijf Huhtamaki in Staphorst. © De Vries Media

Dubbel gevoel bij LTO over advies voor boeren na brand in Staphorst

UpdateBoeren uit Staphorst en omgeving moeten de komende dagen hun vee binnen houden. Dat is het advies van de gemeente Staphorst na de brand bij papierverwerker Huhtamaki in de nacht van woensdag op donderdag. De plaatselijke LTO-afdeling heeft een ‘dubbel gevoel’ bij het advies. 

 Naar aanleiding van de neergeslagen roetdeeltjes na de brand zijn er uit voorzorg metingen verricht naar wat er aan gevaarlijke stoffen is vrijgekomen. De resultaten van deze metingen worden binnen een aantal dagen verwacht. De GGD, Veiligheidsregio IJsselland en de Gemeente Staphorst adviseren boeren tot die tijd om hun vee binnen te houden. Melk van vee dat donderdag buiten heeft gestaan, wordt aangeraden apart te houden. 

Ook wordt geadviseerd om geen gewassen uit eigen tuin te eten, met uitzondering van gewassen die geschild kunnen worden. ,,Maaien en oogsten wordt afgeraden. Houd hobbykippen binnen en eet voorlopig geen eieren van hobbykippen die buiten lopen”, stelt de gemeente in het bericht.  Na het weekend verwacht de gemeente meer duidelijkheid te kunnen geven. 

GGD

Een ‘dubbel advies’, vindt Klaas Piel, bestuurslid bij LTO West-Overijssel. ,,Ik snap dat de gemeente in dit geval meegaat met de GGD en de Veiligheidsregio.” Tegelijkertijd is hij benieuwd of dit advies in de toekomst vaker wordt gegeven in soortgelijke gevallen, omdat het in dit geval ‘maar om papier gaat.’ ,,Voedselkwaliteit wordt steeds belangrijker en dat blijkt ook uit dit advies”, stelt Piel. 

Er hebben zich volgens Piel nog geen boeren bij hem gemeld die hierdoor in de problemen komen. ,,Ik ken het gebied niet heel goed, maar als ik het zo inschat zijn het er ook niet zo heel veel.”

Ook bij Friesland Campina zijn geen gevallen bekend van boeren in het gebied dat door de gemeente als risico is gemarkeerd. ,,Wij hebben geen boeren die in dat gebied gevestigd zijn. Als dat wel zo zou zijn, dan zijn daar protocollen voor. Wij volgen altijd het advies van de Nederlandse Zuivelorganisatie op. Die bepaalt op basis van beslissingen van de overheid of wij melk aan mogen nemen.”

Voorzorg 

Volgens gemeentewoordvoerder Lidy Uiterwijk Winkel is het advies vooral uit voorzorg gegeven. ,,We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen, maar onderzoeken het toch voor de zekerheid.”

De gemeente markeerde op haar site een speciaal gebied, waarvoor de waarschuwing geldt. ,,Hoeveel veehouders daar wonen, weten we niet. We hebben die mensen ook niet persoonlijk benaderd. Het gaat ook om een advies, zodat als achteraf blijkt dat het wel gevaarlijke stoffen waren, wij wel hebben gewaarschuwd. Veehouders mogen zelf weten wat zij met dat advies doen.”

Bekijk hier een video van de verwoestende brand in Staphorst.

 1. Bibliotheek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen
  PREMIUM

  Biblio­theek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen

  Met jaarlijks maar liefst 36,6 uitleningen per lid van de bibliotheek neemt de stichting Bibliotheek Staphorst, met vestigingen in Staphorst zelf en Rouveen, de koppositie in Nederland in. ,,De voornaamste reden van het succes van onze bibliotheek zijn de Staphorsters zelf. Met daarnaast enkele puzzelstukjes die wij zelf invullen geeft blijkbaar enorm goede uitleencijfers”, zegt directeur Renée Kerdijk van de stichting Bibliotheek Staphorst.
 2. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn ze er klaar voor, nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel