Bijlagen

Energienota Zwartewaterruiters gaat naar nul euro

videoHet plaatsen van zonnepanelen op de daken van het Hippisch Centrum in Genemuiden levert de Zwartewaterruiters een enorme besparing op. Voorzitter Johan Roeland verwacht dat de energienota naar nul euro gaat, waar de vereniging nu jaarlijks tussen de acht- en tienduizend euro aftikt.

Omdat de zonnepanelen meer energie leveren dan de accommodatie verbruikt, wordt het overschot verkocht als groene stroom en kan de penningmeester na een zonnig en gunstig verlopen jaar zelfs de nodige euro’s bijschrijven op de bankrekening. ,,We dachten al een paar jaar na over zonnepanelen op ons dak want energie is in de huidige maatschappij natuurlijk een dingetje en we verbruiken nogal wat, vooral tijdens meerdaagse wedstrijden’’, aldus Roeland. ,,Maar het is wel een hele investering.’’

Daarom is de Rijvereniging & Ponyclub Zwartewaterruiters in zee gegaan met Zonnegilde uit Kampen. Het bedrijf legt de daken van de drie hallen vol met maar liefst 1828 zonnepanelen. Die zijn samen goed voor een jaarlijkse opbrengst van 466505 Kwh. Omgerekend zou dat voldoende zijn om ongeveer 130 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Volledig scherm
Voorzitter Johan en Roeland en bestuurslid Marieke de Boer bekijken de al geplaatste zonnepanelen op het dak van het Hippisch Centrum in Genemuiden. © Pedro Sluiter Foto

Concours

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, en duren nog wel een paar weken. Bovendien is er een onderbreking vanwege het concours hippische van de vereniging, zo geeft bestuurslid Marieke de Boer aan. Indoor Genemuiden beslaat twee weekeinden, met wedstrijden van donderdag tot en met zaterdag. De komende drie dagen zijn de landelijke ruiters aan de beurt, volgend weekeinde de ponyruiters.

,,Het concours is in trek’’, zegt De Boer, ,,met in het eerste weekeinde 360 starts en bij de ponyruiters al 120 en dat zal nog wel wat meer worden.’’ De interesse wordt aangewakkerd door het bovengemiddelde prijzengeld in de verschillende finalerubrieken en de ruime accommodatie. Het in 1994 in gebruik genomen Hippisch Centrum aan de Kamperdijk beschikt over drie rijhallen, waarvan de grootste – na een uitbreiding - de riante afmeting van 25 bij 65 meter heeft. ,,Bovendien ligt er een hele goede bodem in. Dat vinden ruiters belangrijk’’, weet Marieke de Boer, die tijdens het evenement actief is als omroeper. Het is één van de vele vrijwilligerstaken, waarvoor een beroep gedaan kan doen op tientallen personen. ,,Het is een geoliede machine, iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht.’’

Na het concours hippique gaat het leggen van de zonnepanelen verder. Tevens wordt een deel van de lekkende dakplaten van een van de hallen vervangen. En een volgend project dient zich al weer aan, kijkt voorzitter Johan Roeland vooruit. Dat is vanaf dit najaar in fasen vervangen van de stalling. De paarden krijgen ruimere boxen. Het Hippisch Centrum beschikt over eigen dieren, maar de stallingsruimte kan ook worden gehuurd.

 1. Twijfels over handelen politie bij verwijderen wietplanten uit tuin bejaard echtpaar in Hasselt
  PREMIUM
  Video

  Twijfels over handelen politie bij verwijde­ren wietplan­ten uit tuin bejaard echtpaar in Hasselt

  Stokken en wat bladeren in de tuin herinneren aan de twee wietplanten die Jan van Raalte (73) in de tuin had staan voor zijn zieke vrouw Jannie (68). De politie haalde de planten maandagochtend weg terwijl het bejaarde echtpaar zelf niet thuis in Hasselt was. Er zijn twijfels over het handelen van de politie. ,,Ik vind het opmerkelijk. De planten staan in de buitenlucht‘’, zegt strafrechtadvocaat Anno Huisman.
 2. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
  PREMIUM
  Vijf vragen

  Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

  Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

Kop van Overijssel