Volledig scherm
PREMIUM
Wie in een rolstoel zit zou ook overal moeten kunnen stemmen. Hoewel de Kieswet dat nu eist, is het nog niet overal mogelijk. (archieffoto) © Huurdeman Caspar

Enige stembureau in Eesveen niet toegankelijk voor rolstoelers

Kiezers uit Eesveen die van een rolstoel afhankelijk zijn, moeten bij de verkiezingen op 20 maart nog flink wat moeite doen om te kunnen stemmen. Het enige stembureau in het dorp blijkt niet toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van dit hulpmiddel. Zij zullen naar een ander stembureau elders in de gemeente moeten reizen om hun kiesrecht uit te oefenen.

De gemeente Steenwijkerland, waar Eesveen onder valt,  liet al haar stembureaus toetsen aan de nieuwe regels van de Kieswet, meldt ze in een informatienota aan de raad. Sinds 1 januari geldt een gewijzigde Kieswet die stelt dat alle stembureaulocaties toegankelijk moeten zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.

 1. Transgenderpastor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken
  PREMIUM
  video

  Transgen­der­pas­tor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken

  Op het dieptepunt van haar leven werd ze schriftelijk doodverklaard door familieleden. Want een man die als vrouw verder wil, dat bestond niet in het streng gereformeerde milieu waarin ze opgroeide. Inmiddels is Jolanda Molenaar (64) geworden wie ze wil zijn mét behoud van haar geloof. Ze staat als lekenvoorganger op de kansel in haar woonplaats Steenwijk en studeert theologie met als doel de eerste transgenderpastor te worden. ,,Ik wil een rolmodel zijn.”
 2. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
  PREMIUM
  video

  Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

  Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Kop van Overijssel