Volledig scherm
Water Muze Festival met het optreden van Town of Saints Band. © Pedro Sluiter Foto

Familiefestival op de turfeilandjes in Zwartsluis

Het Water Muze Festival in Zwartsluis had het financieel erg moeilijk, maar heeft toch weten te overleven. Editie drie trok zo’n 450 bezoekers en dat smaakt naar meer. 

Wat ooit begon in de huiskamer van de pioniers Ivo en Alette Eenkhoorn groeide uit tot Poppodium Zwartsluis én heeft er een volwassen zusje bij: het Water Muze Festival staat als een huis, ook als kraamkamer van jong, veelal onbekend talent. Het echtpaar Eenkhoorn is niet meer alleen. Er zijn intussen acht bestuursleden en zeker dertig vrijwilligers. De grondlegger is dik tevreden. ,,We zijn een familiefestival geworden waar mensen elkaar in een relaxed sfeertje ontmoeten.’’

Met de Randstedelijke hipfactor zit het wel snor op wat in Zwartsluis de turfeilandjes worden genoemd en de crew van het Water Muze Festival koestert de Sluziger nuchterheid: dus die volumeknop hoeft niet op tien (,,Dan  verstaat niemand elkaar‘’ ) en vóór middernacht is het einde oefening (,,Wel zo netjes voor de buurt’’). Geen mens maalt om een drup regen als Sandy Dane zingt. De frêle frontvrouw van You, me & the Other Folks betoverde de vroege visite in het gras, aan sta-tafels en op het terras van het Botterhuus met haar melancholieke Indiëfolk.  Als vanzelf schurkten bezoekers onder paraplu's wat dichter bij elkaar. Vervolgens vertoonde de line-up een palet aan smaken voor ieders muzikale hart. Folk en jazz, pop en rock, soul en funk.

Op het festivalterrein achter de Mastenmakersstraat en in het Meppelerdiep ontvouwde zich een smeltkroes aan uitspattingen variërend van vertellingen, theater, karikatuur tekenen, stand-up comedy (mét gitaar), wateractiviteiten voor kinderen en een rondje maritieme nostalgie met de ZS13, een van de oudste nog varende botters van ons land. Dit alles geflankeerd door lekkers van de grillfiets, uit de koffiebar of aardbeienhoek. 

Kop van Overijssel