Volledig scherm
FIOD en politie hebben woensdag doorzoekingen gedaan bij tapijtbedrijven in Genemuiden. Op deze foto een politiemedewerker die net bij een van de doorzochte bedrijven, IBG Flooring, vandaan komt. © Caspar van Oirschot

FIOD-invallen bij tapijtbedrijven in Genemuiden

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vandaag invallen gedaan bij zeker twee tapijtbedrijven in Genemuiden. De eigenaren van die bedrijven zijn momenteel verwikkeld in een rechtszaak met het Genemuider installatiebedrijf Breman vanwege spookfacturen. Of er een verband ligt is onduidelijk. 

Het gaat om de tapijtbedrijven International Business Genemuiden (IBG) B.V.  aan de Katoenstraat en Tapijtwereld International B.V. aan de Schering op het bedrijventerrein in Genemuiden. De FIOD bevestigt dat er invallen hebben plaatsgevonden in Genemuiden. FIOD-woordvoerster Wietske Visser wil echter niet zeggen of er ook mensen zijn aangehouden en of er meer zoekingen zijn geweest. Ook wil zij niet zeggen waarom de invallen zijn gedaan. 

Luxe auto's

Eigenaar Johan van Dieren van het bedrijf Tapijtwereld International wilde woensdagmiddag geen commentaar geven; zijn advocaat was niet bereikbaar voor commentaar. De vestiging aan de Schering, waar particulieren terecht kunnen voor tapijt, was woensdagmiddag gewoon geopend. Eerder die dag, stellen meerdere ooggetuigen, waren FIOD en politie er met flink vertoon van macht binnengevallen. Er zouden meerdere luxe auto's in beslag zijn genomen. Foto’s daarvan circuleren inmiddels volop in appgroepen in het Genemuidense.   

Op slot

Bij IBG aan de Katoenstraat waren FIOD en politie woensdagmiddag nog bezig in het bedrijf. De deuren van het kantoor van de tapijthandel zaten op slot terwijl de zoeking binnen doorging. Na aankloppen werd opengedaan: ‘Helaas, we zijn nog bezig. Dag meneer’. En dicht ging de deur. Eigenaren Gert Beens Gerrit Visscher willen niet ingaan op de invallen en verwijzen naar hun advocaat; die wil echter niets kwijt. 

Spookfacturen

Tapijtwereld International BV, International Business Genemuiden en de eigenaren van die bedrijven zijn al geruime tijd verwikkeld in een civiele kwestie met het Genemuider installatiebedrijf Breman. Dat eist bijna 1,5 miljoen euro van hen en van de eigen oud-directeur Goos van der Kamp. 

Breman stelt dat de bedrijven jarenlang spookfacturen indienden bij de Genemuider vestiging waar Van der Kamp directeur was. Die betaalde de facturen voor nooit-geleverde goederen en de ‘winst’ werd verdeeld. Of de FIOD ook bij Van der Kamp is geweest? Daar kon diens advocaat Frans van Oss woensdagmiddag niets over zeggen. 

Aansprakelijk

Breman heeft recherchebureau Signum Interfocus in 2017 en 2018 uitgebreid onderzoek naar de constructie met de valse facturen voor vooral tapijt laten doen. Breman besloot uiteindelijk de betrokken bedrijven en bestuurders allemaal hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor een bedrag van 1.463.058 euro. Het geding is nog niet in een openbare zitting voor de rechter geweest. 

Kop van Overijssel