Volledig scherm
PREMIUM
Jan Bos uit Tuk heeft geen vergunning voor het ooievaarsnest in zijn tuin. De paal moet weg. Zoon Indi en dochter Vlien maken nog snel een selfie voordat het nest weg is. © Wilbert Bijzitter

Geen geklepper in de voortuin, illegaal geplaatst ooievaarsnest in Tuk moet weg

Het had de familie Bos uit Tuk zo leuk geleken, klepperende ooievaars in een paalnest voor hun huis. Dus overlegden ze met de buurt, bouwden een paalnest en plaatsten het op het veldje bij hun huis. ‘Mag niet’, constateerde een handhavingsambtenaar van de gemeente Steenwijkerland. 'Die paal moet weg'. 

,,Onderneem je eens een keer iets als burger, is het ook weer niet goed", zegt Jan Bos. Hij kreeg vandeweek ineens een telefoontje van de ambtenaar. ,,Waar ik dat had gedaan? Het mocht niet, want het paste niet in het bestemmingsplan.” Bos zegt dat hij dat niet had kunnen weten. ,,Ik heb namelijk nog gezocht op de website van de gemeente of ik daar een vergunning voor moest hebben, maar ik kon niks vinden. Hoe moet ik nou weten dat zo'n paal onder het bouwbesluit valt?  Dus heb ik met alle buren overlegd en die vonden het prima. ‘Zet maar neer', zeiden die.” Dus dat deed ie.

Kop van Overijssel