Volledig scherm
Cees Bijl © provincie drenthe

Geen plek voor Forum in Drents college

Forum voor Democratie, nieuwkomer in het Drentse provinciebestuur en met zes zetels de tweede partij, gaat geen deel uitmaken van het college van Gedeputeerde Staten. Volgens informateur Roelie Goettsch (PvdA) is een samenwerking met andere partijen ‘niet realistisch’. 

Goettsch heeft vandaag het resultaat van de verkennende gesprekken aangeboden aan PvdA-fractievoorzitter Cees Bijl. Ze heeft vastgesteld dat de partijen met name op het thema klimaat en energie geen overeenstemming kunnen bereiken. Daarom valt Forum buiten de boot en heeft ze geadviseerd dat de PvdA (met zes zetels de grootste fractie), VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie verder praten over een te vormen coalitie. 

Volgens Goettsch hebben deze partijen aangegeven dat ze bereid zijn om tot overeenstemming te komen, ook al lopen de opvattingen over onder meer landbouw en natuur uiteen.  Een college met deze vijf partijen heeft met 24 van de 41 zetels een ruime meerderheid. De beoogde gedeputeerden Cees Bijl (PvdA), Henk Brink (VVD), Henk Jumelet (CDA), Tjisse Stelpstra (CU maken ook nu deel uit van het provinciaal bestuur. Hans Kuipers (GroenLinks) zou de enige nieuwkomer worden.

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

Kop van Overijssel