Volledig scherm
© Thinkstock

Geen reden voor een feestje, gemeente Steenwijkerland komt miljoen tekort dit jaar

Hoewel ze dit najaar een meevaller op de najaarsnota van 700.000 euro kan noteren, komt de gemeente Steenwijkerland toch nog een miljoen tekort. 'Geen reden voor een feestje dus', stelt wethouder Marcel Scheringa.

Begin dit jaar kwam uit de prognoses dat Steenwijkerland op een tekort van 1,7 miljoen euro afstevende. De najaarsnota geeft een tussenstand van de gemeentelijke financiën. Scheringa: ‘Het afgelopen jaar zijn we geconfronteerd met steeds wisselende bijdragen van het Rijk. Dat maakt het niet eenvoudig. Het financiële plaatje moet steeds worden bijgesteld'.

De plus in de najaarsnota wordt onder andere veroorzaakt door lagere kosten voor de bedrijfsvoering (750.000 euro), een exploitatiebijdrage van Eeserwold (750.000 euro) en de verkoop van onroerende zaken (125.000 euro). Tegenvallers waren er door de lagere ozb-opbrengsten en hogere Woz-kosten (totaal 545.000 euro) en de hogere kosten aan uitkeringen en loonkostensubsidie (810.000 euro). 

Doelstellingen

In de najaarsnota wordt ook een stand van zaken gegeven van de diverse activiteiten en acties die nodig zijn om de doelstellingen te halen. ‘Veel van onze plannen liggen op koers en dat is mooi om te constateren', aldus Scheringa. ‘Op dit moment zien we dat 85 procent van de doelstellingen wordt gehaald.’ De verwachting is dat een aantal doelstellingen niet zal worden gehaald, zoals het streven dat 45 procent van de huishoudens in 2022 minimaal energielabel B heeft. 

Verder is er onduidelijkheid over het realiseren van sommige investeringen, zoals het vervangen van bruggetjes en vonders, door de recent ontstane pas-problematiek. Ook zal een aantal  maatschappelijke initiatieven niet in 2019 maar in 2020 worden gerealiseerd.

De gemeenteraad behandelt de najaarsnota in zijn vergadering van 26 november 2019. 

Kop van Overijssel