Volledig scherm
PREMIUM
Monument voor de slachtoffers van MH17 in Oekraïne © Geertjan Lassche

Geertjan Lassche: ‘Een kapotte Ipad mini, die is voor een nabestaande ongelooflijk belangrijk’

videoGeertjan Lassche maakte de documentaire Break free, vijf afleveringen waarin hij met vijf verschillende nabestaanden de reis ging maken die hun dierbare nooit heeft kunnen maken. Deze week wordt de serie vertoond op NPO3. Lassche was in Oekraïne en liep er een aantal dagen door het oorlogsgebied. Nu roept hij op om een burgerloket te starten ter plekke, waar burgers persoonlijke spullen van slachtoffers kunnen inleveren.

,,Ik denk dat dit het juiste moment is om een oproep te doen voor een burgerloket waar mensen die in het rampgebied wonen persoonlijke spullen kunnen inleveren die van de slachtoffers van MH17 waren,”  zegt de Rouveense documentairemaker Geertjan Lassche. . Hij kwam niets anders tegen dan vriendelijke gastvrije mensen. Ondanks dat het gebied moeilijk toegankelijk is doordat het bezet is door de pro Russische rebellen, is zijn ploeg toch doorgereden zonder zich bij hen te melden. Het was rustig op dat moment en ze hadden iemand bij zich die het gebied goed kent. Ze reden linea recta door naar het rampgebied, waar hij al gauw zag dat de zonnebloemen alweer bloeiden, weinig herinnerde aan de ramp. ,,Het is dat je het weet. Maar het voelde wel als schuldig landschap, je voelt dat daar iets gebeurd is.”

 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
  PREMIUM

  Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

  In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

Kop van Overijssel