Volledig scherm
© BSR Agency

Geldhond van politie ingezet op zoek naar bankbiljetten in boerderij Ruinerwold

Een geldhond van de politie heeft vanochtend in de boerderij in Ruinerwold gezocht naar bankbiljetten. De speciaal getrainde hond heeft niks gevonden, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Het inzetten van de hond heeft volgens het OM te maken met een eerdere vondst van grote sommen contant geld op het terrein. Er is tevergeefs gezocht naar mogelijk meer verstopte biljetten. 

Witwassen

De afgelopen dagen zijn al enkele tienduizenden euro’s gevonden in de schuilboerderij waar een gezin met zes kinderen van de buitenwereld was afgezonderd. Vader Gerrit-Jan van D. (67) is donderdag aangehouden en wordt naast vrijheidsberoving ook verdacht van witwassen.

Het is nog een groot raadsel waar al het eerder gevonden geld vandaan komt. Dat is volgens het OM nu onderdeel van het onderzoek. Ook blijft het onduidelijk waarom de familie en huurder Josef B., de andere verdachte in de zaak, jarenlang huur bleven betalen voor een leegstaand pand in Zwartsluis. 

Het pand in Zwartsluis.
Volledig scherm
Het pand in Zwartsluis. © BSR Agency

Ook heeft de oudste zoon van het gezin, Jan (25), de afgelopen maanden een ontwerpbureau uit Haarlem voor duizenden euro’s opdrachten gegeven om onder meer een website te maken voor de ondernemingen van Josef B.

Boerderij middelpunt onderzoek

De boerderij is al dagen middelpunt van onderzoek door de politie. Met speciale VR-technieken is het terrein minutieus in kaart gebracht. In het kader van het onderzoek is ook het luchtruim tijdelijk gesloten boven het perceel. 

  1. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
    PREMIUM

    Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

    Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel