Volledig scherm
Wethouder Marcel Scheringa van de gemeente Steenwijkerland krijgt uitleg van Esther Ates van OFN over Mr Fill, een duurzame afvalbak, die de komende drie maanden in Giethoorn wordt getest. © Martijn Bijzitter

Giethoorn doet proef met zelfpersende afvalbak

Mr. Fill is ie genoemd. De zelfpersende afvalbak die werkt op zonne-energie en tot vijf keer meer afval kan opvangen dan een gewone afvalbak. In Giethoorn doen ze er de komende drie maanden een proef mee.

Het ziet eruit als een gewone afvalbak, maar is uitgerust met nieuwe technieken. In de bak zit een automatische elektrische pers die het afval samenperst. Hierdoor kan er meer afval in. Dreigt de afvalbak vol te raken, dan geeft de vulgraadsensor een seintje. Deze signalering moet ervoor zorgen, dat de bak geleegd wordt op het moment dat het nodig is. Zo zouden mensen altijd hun afval kwijt moeten kunnen en voorkomt het zwerfafval door een te volle bak.

Zonnecellen

Althans, dat hoopt de gemeente Steenwijkerland. ,,De afvalbak is voorzien van zonnecellen die de benodigde energie opwekken voor de pers om zijn werk te doen", aldus wethouder Scheringa. ,,Een duurzame oplossing. Op plekken waar de afvalbak altijd snel vol zit, zou dit wel eens een mooie oplossing kunnen zijn.” 

Vooralsnog staan er twee exemplaren op de parkeerplaats in de ds. J.J. Ketstraat in Giethoorn. ,,De komende drie maanden gaan we het testen. Daarna gaan we de proef samen met de werkgroep Openbare Ruimte evalueren. Afhankelijk daarvan gaan we kijken naar een mogelijk vervolg.”

 De proef is een initiatief van de werkgroep Openbare Ruimte, onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak in Giethoorn waarin Gieters Belang, Giethoorn Onderneemt en de gemeente samenwerken.

Volledig scherm
Mr Fill, de duurzame, zelfpersende afvalbak, aan de binnenzijde, met een volautomatische elektrische pers, vervaardig uit 100 procent RVS. De ingebouwde vulgraadsensor meet de diepte en het opgevangen afval in de container, zodat het afval gecomprimeerd wordt. © Martijn Bijzitter

Kop van Overijssel