Volledig scherm
Edwin van der Garde, de nieuwe uitbater van gasterij Blauwe Hand. © Wilbert Bijzitter

Haagse bloemist heropent etablissement bij Blauwe Hand

videoHet befaamde restaurant bij Blauwe Hand is weer open. Na een faillissement zat het horecabedrijf bijna vier jaar dicht. De nieuwe uitbater is Edwin van der Garde, een 49-jarige voormalig bloemist uit Den Haag. ,,Ik heb altijd al iets in de horeca willen doen en was al een tijdje zoekende. Toen deze kans zich aandiende kon ik die niet laten lopen.”

Van der Garde huurt het pand op een belangrijk kruispunt van wegen en vaarwegen van een familielid, die het vorig jaar kocht. ,,Toen ik het zag dacht ik gelijk: hier valt iets van te maken. Het ligt op een prachtige plek, dichtbij de camping waar ik als kind vaak op vakantie ging. Dat sentiment speelde ook mee. En ze hebben hier topjaren gehad, met 2,5 miljoen euro omzet per jaar. Dit moet opnieuw een succes kunnen worden.”

De Hagenaar deed de bloemenzaak ('Ik heb nog een aantal keren de bloemen tijdens Prinsjesdag mogen verzorgen') van de hand en trok naar Blauwe Hand, waar hij tijdelijk woont in een caravan. Daar wachtte hem een enorme klus voordat Gasterij Blauwe Hand de deuren kon heropenen. ,,Het pand heeft lang leeggestaan. Binnen was het een grote bende. Alles zat onder het stof, er lagen duizenden dooie vliegen, stroomkabels hingen uit de muren, het dak lekte. Het opruimen heeft heel wat tijd gekost.” Binnen heeft hij de indeling vrijwel onveranderd gelaten. ,,Alleen de kleine bar is behoorlijk vergroot.” Buiten is het aantal terrasplaatsen flink uitgebreid.

Herberg

Op een steenworp afstand van de brug van Blauwe Hand is al sinds mensenheugenis een etablissement gevestigd. In 1500 was er op deze plaats al sprake van een herberg en tolhuis.

Hij wil er weer een soort van herberg van maken, waarbij restaurant en café op een laagdrempelige manier hand in hand gaan. De kaart is daar op afgestemd, van pizza tot tournedos. ,,In de zomer zal de nadruk liggen op het toerisme met een groot terras en fiets- en bootverhuur, daarbuiten op de plaatselijke bevolking. Dan is het meer restaurant en dorpskroeg met een biljart- en dartsruimte. En ik ben van plan om een snackbar te beginnen met bezorgservice. Maar eerst de tent weer eens goed aan het draaien zien te krijgen.”

Kop van Overijssel