Volledig scherm
PREMIUM
Het inkomen van de rietsnijders in de Kop van Overijssel staat onder druk door de lagere vergoedingen voor met name veenmosrietland. © anp / koen suyk

Halvering vergoeding rietsnijders is doodsteek voor Weerribben-Wieden

Als de rietsnijders in de Kop van Overijssel het hoofd boven water willen houden, moet de provinciale politiek met geld over de brug komen. En die bereidheid lijkt er te zijn, zo bleek deze week tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Hoewel de rietsnijders binnenkort weer aan het werk moeten, kan het nog wel even duren voordat ze duidelijkheid hebben.

Na het aannemen van een door de ChristenUnie ingediende motie heeft verantwoordelijk gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher tot 1 april de tijd om met een compensatieregeling te komen voor het dreigende inkomensverlies. ,,Dat varieert’’, zegt woordvoerder Oscar Poelsema, secretaris van de Algemene Vereniging voor de Rietcultuur in Nederland afdeling Oldemarkt, ,,van vier- tot twintigduizend euro. Netto, welteverstaan. Het is de doodsteek voor het gebied.’’  

 1. Bibliotheek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen
  PREMIUM

  Biblio­theek in Staphorst is Nederlands koploper in uitlenen

  Met jaarlijks maar liefst 36,6 uitleningen per lid van de bibliotheek neemt de stichting Bibliotheek Staphorst, met vestigingen in Staphorst zelf en Rouveen, de koppositie in Nederland in. ,,De voornaamste reden van het succes van onze bibliotheek zijn de Staphorsters zelf. Met daarnaast enkele puzzelstukjes die wij zelf invullen geeft blijkbaar enorm goede uitleencijfers”, zegt directeur Renée Kerdijk van de stichting Bibliotheek Staphorst.
 2. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn ze er klaar voor, nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel