Hart van Steenwijk kleurt rood voor Valentijnsdag

VideoWinkeliers van Steenwijk Vestingstad hebben zaterdag hun winkels versierd met rode ballonnen en harten. Voor de ultieme Valentijnervaring moet je echter in Kringloopwinkel Steenwijk zijn.

,,Zitten jullie goed? Mooi, lach maar naar mij, komtie", zegt Anja Heijboer van Stichting Steenwijk Vestingstad. Zij is een van de Valentijnsdames die zaterdag hartenwensen in ontvangst neemt en mensen op de foto zet. ,,Een week lang konden mensen op kaarten hartenwensen schrijven. De origineelste inzender wint 250 euro en mag zijn wens uitvoeren", legt ze uit.

Degenen die het mooist op de foto komen, krijgen een fotoshoot van Johan Bergsma cadeau. Hij is zelf ook aanwezig en fotografeert zijn cursusgroep. Marian Wojakowski is één van de cursisten. Ze vindt Valentijnsdag veel te commercieel en is niet van plan daar aandacht aan te besteden. ,,Wij doen elke dag aan Valentijn", zegt ze lachend. Daarmee bedoelt ze: ,,Eten met kaarslicht, elkaar aandacht geven en in de ogen kijken." 

Verwennen

Ook andere mensen op de Markt zeggen niets aan Valentijn te doen. Toch merkt Agaath Baltussen wel degelijk dat ze extra aanloop in Het Lingeriehuis krijgt. ,,Mannen willen hun vrouwen verwennen en kopen een cadeaubon of setje." In haar winkel hangt veel rode en roze lingerie. ,,Echte Valentijnskleuren, maar nu ook in de mode." 

Cynthia Kuiper, verkoopster van kledingwinkel Forty49Nine, heeft ook haar best gedaan om een Valentijnsfeertje te creëren. ,,Wij hebben onze etalage en stoepbord versierd met ballonnen en harten. En op de toonbank staan snoephartjes", legt ze uit. De kledingwinkel heeft bovendien een cupidoknaller op haar facebooksite, waar ze een kledingset verloot.

'Second Valentijn’

De winkel die op de meest uitbundig wijze aandacht besteed aan Valentijnsdag is ongetwijfeld Kringloopwinkel Steenwijk. Nelly van Brunschot en Grietje van Veen hebben een jaar lang speciaal daarvoor liefdesartikelen verzamelend. De rekken in hun Valentijnshoek hebben zij gevuld met kaarsen, naaktschilderijen, pikante boekjes, lingeriesetjes en zelfs handboeien. Aangeleverde opblaaspoppen hebben de verkoopsters bewust niet uitgestald. ,,We hebben een tafeltje en twee stoelen neergezet waaraan mensen een aanzoek kunnen doen", vertelt Grietje. 

40 jaar samen

Anja en Bert van Starkenburg uit Boijl willen voor de foto wel even op het met rozen versierde tweepersoonsbed gaan liggen. ,,Wij zijn al 40 jaar samen en elke morgen weer blij dat we naast elkaar wakker worden", zegt Anja. Henk Scheenstra heeft voor 1 euro een bosje tweedehands kunstrozen op de kop getikt. ,,Die zijn voor mijn Stella. Ik ben romantisch en dat blijf ik volhouden tot ik honderd ben", zegt de 78-jarige Steenwijker.

Volledig scherm
Anja en Bert van Starkenburg uit Boijl op het met rozen versierde tweepersoonsbed bij Kringloopwinkel Steenwijk. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel