Volledig scherm
Irene Hasselt, vorig jaar tijdens een straatparade in Elburg. Dit jaar is er in eigen plaats een grote straatparade. © Vakfoto Van Der Beek

Hasselt heeft grote ambities met straatparade muziekkorpsen

De organisatoren van de OBD Dweildag in Hasselt hebben grootse plannen met de eerste straatparade, waarmee 16 juni het dweilorkestenconcours wordt geopend. Negen muziekkorpsen marcheren die dag door het het oude centrum.

,,We willen het de eerste keer gelijk goed neerzetten, omdat we het in de toekomst willen laten uitgroeien tot dé straatparade van het oosten", zegt Rutgher Bergman, een van de vier organisatoren van de OBD Dweildag. 

Hoe is het idee ontstaan?

,,We hopen ieder jaar met een nieuw element het publiek uit de wijde regio te kunnen verrassen. En het lijkt ons fantastisch om Hasselt te vullen met muziek op deze dag. Uit deze droom is dit idee van de straatparade ontstaan. Ik ben nog steeds enorm enthousiast over een straatparade, vorig jaar in Elburg, waar de beide Hasselter muziekverenigingen aan deelnamen in de aanloop naar het Wereld Muziek Concours."

Wie doen er mee aan de parade?

,,We hebben maar liefst negen muziekkorpsen uit de regio enthousiast weten te maken. Uit Hasselt zelf zijn dat christelijk fanfarekorps Irene en de drumband Hasselts Fanfare. De andere korpsen uit de regio zijn show- en drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden, harmonie AMDG Kampen, Vollenhoofsch Fanfare, Van Limburg Stirumband uit Wezep en muziekvereniging Voorwaarts uit Zwartsluis. Oranje en AMDG komen zowel met het senioren- als het  jeugdkorps." 

Het programma?

,,De korpsen starten hun mars door het centrum om 11.15 uur op de Grintwal en eindigen tussen 12.30 uur en 13.00 uur aan de Kaai, waar dan de opening van de het dweilorkestenconcours is. Daaraan doen dit jaar tien dweilorkesten mee en verder is er onder meer een braderie.  De korpsen leggen een vaste route af door straten met voldoende ruimte voor publiek, en ze komen kort na elkaar langs. Dat maakt het aantrekkelijk voor toeschouwers." 

Kop van Overijssel