Volledig scherm
Op het dak van Het Anker zijn 56 zonnepanelen gelegd. © eigen foto

Hasselter basisschool Het Anker voorziet door zonnepanelen in eigen energiebehoefte

Basisschool Het Anker in Hasselt heeft volgens locatieleider Jaap Oudenampsen in de zomervakantie een flinke duurzaamheidsslag gemaakt. Op het dak zijn 56 zonnepanelen gelegd en het schoolgebouw is voorzien van 62 led-lampen.

Het energielabel van het schoolgebouw gaat door het nemen van beide maatregelen van D naar B. De 56 panelen leveren op jaarbasis ongeveer 16.600 kWh op.  ,,De school zet hiermee een flinke  stap om energieneutraal te worden en kan door het duurzaam opwekken van elektriciteit in eigen behoefte voorzien’’, aldus de locatieleider, die aangeeft dat de verduurzaming is gestimuleerd en gefinancierd door de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs van Hasselt. 

Het Anker is na De Driemaster nu de tweede school in Hasselt, die van zonnepanelen is voorzien. Duurzaamheid is onderdeel van de visie van het bestuur van de VPCO. Het schoolbestuur bespaart zo fors op haar energielasten, maar levert daarmee ook een grote bijdrage aan de verduurzaming van haar schoolgebouwen en de transitie naar duurzame energie.

De zonnepanelen op Het Anker leveren niet alleen een energiebesparing op. ,,Minstens zo belangrijk is dat ze een educatief doel dienen.  Ons doel is kinderen op jonge leeftijd bij duurzaamheid te betrekken. We leren kinderen dat ze zuinig op de wereld moeten zijn. Wij vinden dat als je dat van kinderen vraagt, je als school het goede voorbeeld moet geven.’’ De 181 leerlingen kunnen op een scherm in de hal van de school de energieopbrengst van de panelen ‘live’ volgen.

Het liefst had Jaap Oudenampsen gezien dat de zonnepanelen onder schooltijd waren geplaatst, zodat de kinderen het proces bewuster en van dichtbij mee hadden gemaakt. ,,Maar vanwege geluidsoverlast van de werkzaamheden en het feit dat de stroom er af moest, is de aanleg toch maar in de vakantietijd gedaan.’’

Kop van Overijssel