Volledig scherm
Voorzitter Vestingstad Harry Aalderink, Erik van Pelt (voorzitter bewonersvereniging centrum) en wethouder Bram Harmsma trekken de eerste van 230.000 steentjes uit het marktplein. © Wilbert Bijzitter

Herinrichting Markt Steenwijk moet voor komst Sinterklaas afgerond zijn

,,Hoeveel klinkers hier liggen? Geen idee. Willen we niet weten ook." Medewerkers van aannemer Hellinga halen de rode klinkers één voor één handmatig uit het marktplein in Steenwijk. Even daarvoor hebben wethouder Bram Harmsma, Harry Aalderink van Steenwijk Vestingstad en Erik van Pelt van Vereniging Bewoners Centrum Steenwijk de aftrap gegeven voor de herinrichting. 

De kosten voor upgrading van het stadshart bedragen om en nabij een miljoen euro. Projectleider Arjan Vroklage van gemeente Steenwijkerland durft, kijkend naar de klinkers, wel een gokje te wagen. ,,Het zal om zo'n 230.000 stenen gaan. Stenen zonder breuk zijn geschikt voor hergebruik in de straten langs de Markt. Het plein zelf krijgt nieuwe rode stenen." Dat alle stenen handmatig worden verwijderd heeft een reden. ,,Het is een gevoelige steensoort."

Vrijdag 16 november is een soort van 'D-Day' in Steenwijk. ,,Dan is oplevering voorzien, een dag later hopen we Sinterklaas en zijn pieten hier op een goede manier te ontvangen", aldus Vroklage. Helemaal hard is de datum niet. ,,Er is onderzoek gedaan, maar je kunt altijd nog iets verrassends tegenkomen in de bodem dat het werk kan vertragen." Vroklage refereert met een glimlach aan de mythe van het gangenstelsel dat onder de Markt zou liggen.

Fontein

,,Een fantastische start van de week", klinkt het goedkeurend uit de mond van wethouder Bram Harmsma. ,,We gaan de woonkamer van Steenwijk weer aantrekkelijker maken." Harry Aalderink zegt dat de opknapbeurt ook wel nodig is. De laatste keer was in 1997. ,,Eens in de twintig jaar moet je het centrum van een ander tapijt voorzien. Dat doen ze in elke stad. En dat is een heel gedoe. Want we speken over het stadshart, en daar houdt iedereen zich mee bezig." 

Aalderink verwacht er veel van, zeker nu er een fontein wordt geplaatst. ,,Dit soort pleinen met een fontein als blikvanger zie je veel in Duitsland. Daar geeft het behoorlijk reuring." Erik van Pelt spreekt van een mooie samenwerking. ,,Zo hebben we als bewoners onder meer gevraagd om het centrum autoluw te maken, en daar wordt aan voldaan."

Kop van Overijssel